BANNER

_

E85 jövedéki adója 40 Ft+ÁFA


Hétfőn este háromnegyed tíz után megtörtént a szavazás a hírhedt T/3414. számú törvényjavaslattal kapcsolatban. A "Tisztlet Ház" netto 40 Ft/liter jövedéki adót szavazott meg.

Hétfőm még a zárószavazás előtt két módosító javaslat is érkezett az egyiket Simon László (Fidesz), a másikat az MSZP-s Gőgös Zoltán (MSZP) adta be.
A fideszes javaslat szerint 26 forinttal növelnék a bioetanol adóját, Gőgös az adókedvezmény csökkentése maradjon meg az eredeti, Matolcsy-féle javaslat 12 Ft. Az indoklásokat a Magyar Bioetanol Szövetség honlapján összefoglalva el lehet olvasni.

Simon László 26 forintjáról nem szavaztak?
Ezeket a módosításokat tegnap este Alkotmányügyi Bizottság nem támogatta. Végleges szöveg nincs meg, de kissé misztikus módon kiestek az utolsó módosítók.
Az ajánlás a záró vitához itt olvasható.

A Gőgös féle beadványról szavazott a parlament, és persze várható módon nemmel szavaztak. Sokkal meglepőbb viszont az hogy a Simon László beadványával kapcsolatban nincs is nyoma szavazásnak.

A lényeg a netto 40 Ft/liter jövedéki elfogadása ami adózott adóval számolva 50 Ft/liter jövedéki adót jelent. Nem nehéz kitalálni -  még ha a gyártó és a forgalmazó is átvállal egy bizonyos részt -, az E85 olyan drága lesz, hogy senki nem fogja tankolni.
De ennek a számnak az ismeretében az sem kizárt, hogy elbúcsúzhatunk a hazai E85-től.

E85, élt négy évet. Nyugodjék békében!

26 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szomorú nap ez. Nem tudom elképzelni, hogy ilyen adó mellett az E85 fennmarad.
Mikortól hatályos a törvény?

Noname Cowboy írta...

Ennyire dilettáns bandát nem hordott a hátán a föld.
A MOL sikeresen kinyírta az E85-öt :(

Névtelen írta...

Győzött a MOL! Nyugodtan ezzel dicsekedhet: "az ország én vagyok".
Éljen a demokrácia... :(

Névtelen írta...

Ákos, küldtem e-mailt.

Névtelen írta...

"A MOL sikere az ország sikere."

Igen, igen!

opel16v írta...

Nem tudok mit mondani erre... elszomorít nagyon, ami itt megy. Aki teheti, húzzon el ebből az országból minél előbb. Ezeknek a döntéseknek a jövőre nézve nagy súlya van, pár év múlva sokkal rosszabb lesz a gazdasági-pénzügyi helyzet, még ennél is!

Névtelen írta...

Hát most erre kíváncsi leszek de nagyon... remélem még visszanyal majd nekik a fagyi. Ha ezt az adót nem nyelik be teljesen a kutak és a forgalmazók, akkor jókora keresletcsökkenés várható, sőt, teljesen érdektelenné fog válni az E85. 370 ft itt a környéken a legolcsóbb benzin. 279 ft a legolcsóbb E85. Ha 30 ft-tal megemelik az árát, már értelmetlen E85-öt tankolni. Már pedig a teljes adómennyiséget nem fogják lenyelni az tuti. Most minden ezen áll v bukik, ha ezek a köcsögök nem vonják vissza ezt a határozatot.

von írta...

minden meghal itt, ahol kicsit is kíméljük a környezetet. Mi jön még? Ólmos benzin?

E85 RIP.

Égő Ákos írta...

A cél az E85 ellehetetlenítése volt - mint a képviselő személyéből kiderült -, a MOL-részéről. Ez jelenleg sikerülni látszik. Nem is az aszámít hogy az E85 jövedéki adóból nem jön be a pénz, mert nem fog, hanem, hogy az E85 helyett ismét benzint tankolók fizetik a benzin jövedéki adóját ami viszont sokkal jobb bolt mindenkinek. A MOL-nak a fogyasztás az államnak az adó miatt.

Névtelen írta...

Egy újabb cikk!
Nem kommentálom...

http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110705-a-emelkedik-a-bioetanol-adoja-ami-ellentmond-a-szechenyi-terv.html

Névtelen írta...

Egyenek szart.

Névtelen írta...

a cikk itt értelmetlennek tűnik: "olyan drága lesz, hogy senkinek nem fogja tankolni."
egyébként csak azért is fogok még e85-öt tankolni, kb. 3-ból 2* . Az árképzés azért mindenképpen érdekes lesz. (ki mennyit fog vissza a profitjából)

Névtelen írta...

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-07-06
A 12:30-kor kezdődő Ütköző c. műsorban hangzott el a minket érintő beszélgetés..

Névtelen írta...

szerintem egy jókora blokádos, fenyegetőzős tiltakozóakciót nem ártana véghezvinni,akár a parlament elött is. miért vagyunk kötelesek ezt a mocskosságukat is bírkaként, bégetve eltűrni???

Névtelen írta...

Azt hiszem csak azért fogot továbbra is E85-t tankolni, mert ennyival is kevesebb jövedéki adót tudnak majd elherdálni.

Egyébként ez csak egy színjáték első felvonása, majd jön még álamelnök bácsi, leszól a Zemberek Vikikéjének, hogy kicsikét csökkentse már azt a Zadót.

A vége valahol az eredeti 12 Ft és közben elvetett 26 Ft között lesz majd.

Névtelen írta...

Nem hittem volna, hogy a 60 lóerős, PH-s Astrám egyszer luxusautó lesz. Viszont, ha eltűnik a 100 kilóméterenkénti kb. 200 Ft-os árelőny (városi fogyasztás átlag 5 km-es távokkal ~20°C hőmérsékleten 8,5L 95-ös / 10,5L E85), akkor tényleg luxus lesz etanollal etetni az ezüst villámot. A fáradt sütőolajat meg nem a MOLnak kell adni, addig amig nem fizet literenként 10 Ft-ot érte vagy nem ad tankolásra literenként 20 Ft kedvezményt a biodízelből.

aragorn695 írta...

Milyen furcsa, a cigaretta jövedéki adóját nem emelték, pedig a tervezetben az is benne volt. Érdekes egy országban élünk.

iqlight írta...

demokrácia van, mi választottuk őket. így jártunk, együk meg, amit főztünk... vagy főztek nekünk. :(

Névtelen írta...

Ekkora ökörséget beírni, hogy demokrácia van.....
Te hol élsz ember?
Azon sem lepődnék meg viszont, ha a most megvett MOL pakett egy része majd hogy-hogynem gyarapítja nagyrabecsült politikusaink vagyonát, ugyanis így lenne teljess a kép, hogy miért is kellett megvenni.

Égő Ákos írta...

Ha még gyarapítaná, de szerintem még ez sem. Az egész eljárásra, - nem csak erre hanem például a ma megszavazott chips adóra - jellemző a hozzá nem értés. Szerinted hány szavazó képviselő tudja egyátalán mi az az E85- Szerintem a fele még életébe nem is hallott róla.

iqlight írta...

"Névtelen írta...

Ekkora ökörséget beírni, hogy demokrácia van....."

ebben a formában, csak nyafogás az, amit leírsz. azért döntöttek így a politikusok, mert nekik így volt jó és megtehették. és azért tehették meg, mert az ország őket választotta. pont. lehet tovább nyafogni, vagy népszavazást kezdeményezni, csak ahhoz senkiben nincs kurázsi, mert nincs rá ideje, hogy összefogja, vagy nincs rá pénze, hogy finanszírozza, vagy leginkább csak nagy szája van, amivel viszont nem jut messzire.

"Névtelen írta...

szerintem egy jókora blokádos, fenyegetőzős tiltakozóakciót nem ártana véghezvinni,akár a parlament elött is. miért vagyunk kötelesek ezt a mocskosságukat is bírkaként, bégetve eltűrni???"

megcsináltad? nem. akkor továbbra is csak birka maradsz, aki béget, de nem tesz semmit.

vomit írta...

hagymar dobjam ezt itt be az ablakon. a valasztasnal meg ilyen megmondasok voltak

Dr. Illés Zoltán a bioetanolról (E85)
http://www.youtube.com/watch?v=B7KMrk6M6bk

Névtelen írta...

Ennyit a környezetvédelemről...
A MOL persze most jót röhög, és tömi a megfelelő helyeken a zsebeket.

Névtelen írta...

mikortól él ez a rendelet?! mennyi időnk van feltölteni a készleteket?!...

S.

Névtelen írta...

sehol sem találtam
MIKORTÓl lép életbe az emelés??????

Égő Ákos írta...

"A kihirdetéstől számított 45. napon, - azaz, augusztus 28 után lesz hatályos az E85 jövedéki adója."

Megjegyzés küldése