BANNER

_

Miért nem bírják a VW csoport autói a E85 bioetanolt?


Sok Audi, Škoda, VW jár keverve és tisztán E85-tel. Ezeknél a típusoknál előfordul, hogy már az első tankolás után megáll az üzemanyag-szivattyú. Ez legtöbb esetben az alkohol rovására írható, de vajon mi ennek az oka, és hogy orvosolható?

A tapasztalatok alapján a meghibásodások oka az üzemanyagtartály sajátos felépítéséből adódik. Talán már többen hallottak róla, hogy a VW konszern autóit a gyári előírtnál több üzemanyaggal is fel lehet tölteni. Ki szándékosan, ki véletlenül csinál ilyet, mások benzinkutas trükközésre gondolnak. Foglalkoztatott a probléma, ezért saját magam is csináltam egy hitelesített mérést, amikor egy Škoda Fabia gyárilag 45 literes tankjába 59 liter üzemanyagot tankoltam. Ilyen esetben a tágulási tartályba jut üzemanyag. Ez a különálló egység arra hivatott, hogy a hőmérséklet-változás következtében végbemenő üzemanyag térfogatváltozása tele tanknál se okozzon problémát. Nyilván ebbe az egységbe juttatni üzemanyagot nem szabad, de ennek ellenére előfordul akkor is, ha tankoláskor mi, vagy a kutas csurig tölti a tankot.


Normál tankoláskor nem okoz gondot a szénszűrő, de látjuk a bontott AUDI tartálynál, hogy ha csurig töltjük, oda is juthat üzemanyag

A tágulási tartály a külvilág felé egy szénszűrőn keresztül lélegzik. Amennyiben ebbe a szénszűrőbe valamilyen módon üzemanyag jut, úgy a szénpor bemosódik a rendszerbe, és a tartályban lerakódik.
Itt jön a képbe az alkohol, ami mint egy hígító, miden lerakódást kimos a rendszerből, és gyakorlatilag az üzemanyagpumpán keresztül áramoltatja, és a tapasztalatok alapján ez okoz gondot.
Van olyan átalakító műhely, ami ezeknek a típusoknak az átalakítását csak a tartály tisztításával együtt ajánlja.

Aki így tankolja az autóját, benzines üzemben is számíthat a pumpa gyorsabb elhalálozására

Az említett probléma kizárólag a VW konszern autóit érinti, más japán vagy európai modellnél nem tapasztaltuk. Ráadásul nem kötelező jelleggel fordul elő, azoknál az autóknál, melyeket nem tankolnak mindig csurig, illetve az első kattanáskor leállítják a feltöltést, ez a probléma nem jelentkezik. Sok-sok VW rendszerű jármű fut kevert és tiszta E85-tel évek óta meghibásodás nélkül. A tapasztalatok azt mutatják, ha az első pár tankolás után nem alakul ki a probléma, akkor valószínűleg már nem is fog.

A probléma kicsit részletesebb leírását és a megoldást az autopro.hu oldalon megjelent cikkben részletezem: Miért nem bírják a VW-csoport autói a E85 bioetanolt?

Aki érintett a témába érdemes odakattintani.