BANNER

_

Hol készül a hazai E85?


Annak idején a Szabadegyházai Szeszipari Vállalattól vásároltam keményítőt. Arra emlékszem, hogy már a gyárhoz közeledve élesztőszag terjengett, és amerre jártam, mindenhol fehér por szállt. Azóta sokat változott az üzem. Az 1971-ben alakult állami vállalatot annak idején is külföldi tőkével tuningolták fel, 1981-ben a gyár próbaüzemekor 400 tonna kukoricát tudott feldolgozni naponta, és a fő profil akkor is az izocukor és szesz volt.

A cég története ettől sokkal régebbi. Mint Kisperkátai Szeszgyár és Finomító 1912-ben már szeszt állított elő cukorrépából. A háború előtt glicerint termeltek, ami hadiipari alapanyag, ezért 1945-ben a visszavonuló németek felrobbantották az üzemet. Az újjáépített gyár ismét gyártott alkoholt is, illetve napraforgómaghéjból készítettek szerves vegyületeket.

2008-ban átadott - az E85 gyártásra szánt - új alkohol üzemre százmillió eurót költöttek

1990-ben a privatizáció elérte a céget, az osztrák Agrana csoport megvásárolta a tulajdon 49 százalékát az államtól. Ekkor történt a névváltoztatás is, a Hungrana név utal a külföldi tulajdonosra. Az osztrák élelmiszeripari holding 1988-ban alakult három cukor, egy burgonyakeményítő és egy kukoricakeményítő gyárral. Mára több gyára van a környező országokban Szlovákiától Bosznia Hercegovináig. Magyarországon tulajdonosa volt az ercsii (1997), sárvári (1999), ácsi (2002), és a petőhőzi (2009) cukorgyáraknak, melyeknek már se hírük se hamvuk. A gyümölcsfeldolgozó iparban is jelentős szerepet tölt be, erről a kelet-magyarországi almatermesztők sokat tudnának beszélni.

A külföldi tulajdonos nem csak nevében hozta a változást. Jelentős beruházásokkal a Hungrana termékskálája bővült, megjelentek az izoszörpök, a cukros ragacsos levek. Három évre rá az állam a maradék 51%-ot is eladta, a belga Amylumnak. A kukoricafeldolgozás napi 1200 tonnára bővült, a Hungrana Európa legnagyobb izocukor gyára lett.

Ide kapcsolódnak a tankerek

Jelenleg a Hungrana Kft. tulajdonosa fele fele arányban az Agrana és az Eaststarch. Az utóbbi egy "joint venture" mely szintén 50-50%-ban egyesíti az operatív munkában részt vevő Tate & Lyle-t és az passziv ADM-et.
Az angol Tate & Lyle 1973-ban szerzett részesedést az Amylumban majd 2000-től teljes tulajdonosa lett. A Tate & Lyle élelmiszeri mamutvállalatnak 30 gyára van világszerte, élelmiszer, ital és egyéb ágazatban gyártanak speciális élelmiszer-összetevőket. Az illinois-i székhelyű ADM több mint 240 helyen van jelen. Az 1902-ben alapított cég élelmiszer- és takarmány-összetevőket, állati takarmányokat, valamint bio üzemanyagokat gyártanak.

Mint látjuk, komoly tapasztalatú multik állnak a Hungrana mögött. Nem is csoda, hogy Európa legnagyobb kukorica feldolgozó üzeme lett, mely az unió legnagyobb izocukor kvótájával rendelkezik. Bár nekem nagy bánatom, hogy nincs magyar tulajdonosa, de ne feledjük, hogy helyben 285 főnek biztosítanak munkát, valamint rengeteg gazdának jelentenek folyamatos felvásárlási piacot. Az E85 gyártás tekintetében hazánkban egyedülállóak, és úgy néz ki, a közeljövőben ezen a téren nem lesz változás.

Gyakran éri vád a bioalkohol támogatóit azért, mert az értékes élelmiszeripari és takarmánykukoricát elpocsékolva az üzemanyag előállítást helyezik előtérbe. Bár lehet, hogy ez máshol megállja a helyét, de hazánkban másként alakul. A Hungrana speciális kukoricafeldolgozásánál hulladék nem keletkezik, a gyártás során elsősorban az élelmiszeriparnak dolgoznak, az E85 tulajdonképpen csak melléktermék.

Aki szeretne belemerülni az E85 gyártás rejtelmeibe, olvassa el a részletes leírást az autopro.hu oldalon:
Hogy készül az E85 Magyarországon?