BANNER

_

E85 víztartalom mérése a benzinkúton


Sokszor hallani hiteles és kevésbé hiteles legendákat a rossz üzemanyagról, benzinkúti variálásokról. A legtöbb pletyka a vizezésről, illetve manapság az alkohollal felütött benzinről szól. Biztos vagyok benne, hogy a háttérben kevesebb a szándékosság, mint gondolnánk, de az tény, hogy minden legenda hátterében valóság rejlik. A töltőállomásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik. A jövedéki adóval kapcsolatos ellenőrzések  mellett laboratóriumi vizsgálatokat végeznek kitelepült mérőkocsival, vagy a levett mintákat saját laborban vizsgálják. Ha méréseik jelentős eltérés tapasztalnak akkor  eljárást indítanak. Sajnos volt már rá példa, hogy a tartályautó csövében maradt pár liter másfajta üzemanyag több ezer litert tett szabványon kívülivé.

Az idegen anyag rendszerbe jutása nem egyértelműen szándékos, akár történhet lefejtés közben gondatlanságból vagy például a tartály meghibásodásából is. Az új, 2011. szeptember 06-án megjelent Országos Tűzvédelmi Szabályzat (28/2011. (IX.6.) BM rendelet) szerint a tulajdonos felel a töltőállomáson kapható üzemanyagért, így az üzemanyag hamisítás kockázata - főleg nagyobb hálózatok esetén - nem éri meg. Egy szabványon kívüli üzemanyag regisztrálása esetén a kutat 30 napra bezárhatják, büntetést szabnak ki rá, sőt gondoskodnia kell az adott üzemanyag megsemmisítéséről is. A rövidtávú haszon reményében kevesen vállalják fel, bár a napokban is hallottunk híreket hamis gázolajról.

A bal oldali nagyobb henger a sűrűség mérő a jobb oldali úszó az üzemanyag szintet méri

A víztartalom mérése - hagyományos üzemanyagnál -, benzinkutaknál alkalmazott korszerű szintmérési rendszerek esetében viszonylag egyszerűen, egy úszó segítségével megoldható. Az E85-tel már nem ilyen egyszerű a dolog, mivel az alkohol hidrofil, azaz vízmegkötő a víz kimutatása ezzel a módszerrel nem lehetséges. A magas alkoholtartalmú üzemanyagok esetében a legegyszerűbben a sűrűségből lehet megállapítani a víztartamot. Erre több megoldás létezik, például amikor is egy speciális szondát szerelnek a tartályba ami pontos vízmeghatározásra képes. Ez a rendszer Magyarországon is elérhető, ráadásul nem is veszetten drága, mégis hiába van egyre elterjedőben a digitális szintmérés  az E85 víztartamának on-line mérésére még egy megrendelés sem érkezett.

Aki többet szeretne megtudni az on-line szintmérésről és az E85 benzinkúti víztartalom mérésről az keresse a Műszaki Magazin legújabb januári-februári közös számát.
A cikk remélhetőleg később a www.muszaki-magazin.hu oldalra is kikerül, és akkor ide is belinkelhetem.