BANNER

_

E85 versenyautó az Autosport Expón


Több mint 100 versenyautót gyűjtöttek össze a budaörsi AutoExpoM1 Rendezvény Központban ahol a héten AUTOSPORT EXPO néven kiállítást tartanak. A felhozatal igen színes a drift autóktól a gyorsulási gépeken keresztül a ralisport minden kategóriájából vannak résztvevő versenyautók. A mi szempontunkból az E85 Motorsport versenyautója a legérdekesebb, amit szintén kiállítottak.

 

 

Hibján József és Szurovcsák István 2007-ben az H10-es kategóriában egy Lada 2107-tel mutatkozott be. Már akkor is kísérleteztek az E85-tel, de a versenyautóba csak részben tankoltak E85-öt, a tréning Lada volt tisztán szeszes üzemű. Az év végén egy gyári Fiestának estek neki, hogy a tél alatt tisztán E85-tel üzemelő versenyautót faragjanak. Az autóban minden maradt a gyári csak injektort cseréltek, illetve a gyári komputert programozták át Angliában M-Sportnál ami a Ford gyár autósportra szakosodott műhelye.

A következő szezonban az átalakított 167 lóerős (204 Nm) Ford Fiesta ST autóval neveztek az N3 csoportba, és év végén az országos bajnokság harmadik díját hozták el. A siker tovább folytatódott idén amikor egy fokkal feljebb lépek a dobogón. A 2009-es évben az országos bajnokságon az E85 motorsport csapata a második lett.

 

 

A bajnokság idén annyira szoros volt hogy nem lehetett hibázni. Az utolsó előtti fordulóban a Nyirség Zemplén Rally-n kaptak egy defektet. Ha kiállnak rengeteget esnek vissza, így nem volt más választás felnin folytatták az utat, és 140 km mentek le a bal első gumi nélkül. Így aznap ötödikek lettek de másnapra hagyományosan gumin már szépítettek és összesítve a másodikok lettek. Ha akkor feladják a második hely helyett az ötödiken végeznek a szezonban.

 

 

A kukorica Fiestát az Autosport Expón az E85tuning és a Magyar bioetanol Szövetség sátra alatt lehet megtalálni. De azt hiszem hogy nem csak ezért érdemes ellátogatni a rendezvényre. A Ferrari motor mellett az Il-18-as elektromos indítómotorral szerelt villany Kispoklszki is látható.

 

Nyitva tartás:

Kedd - csütörtök: 12 - 20 óráig

Péntek: 9 - 21 óráig

Szombat: 8 - 23 óráig

Vasárnap: 9 - 19 óráig

 

Belépőjegyek:

Kedd – csütörtök Napijegy: 1.000.- Ft

Nyugdíjas, diák: 700.-Ft

Péntek – vasárnap Napijegy: 1.700.- Ft

Nyugdíjas, diák: 1.200.-Ft

14 éves korig a belépés ingyenes, szülői kísérettel.

Minden belépőjegy promóciós játékon vesz részt.

 

Megközelíthető:

Autóval: 2040 Budaörs, Budapark, Keleti utca 1. Az M1-es autópálya mellett /nem kell matrica/, Biatorbágy, Budapark lehajtónál a METRO és az OBI között.

BKV-val: 40-es busszal megközelíthető a Móricz Zsigmond körtértől, a Budaörs, Városháza megállóig, innen pedig a 88-as busszal a Budaörs, Tetra Pak megállóig közlekedve.

Taxi-val: 6x6 Taxi-val, kedvezményes tarifával lehet eljutni a kiállításra.

 

Az esemény programja itt olvasható.