BANNER

_

2000 forintból etanolos Swiftet


Örömmel osztom meg ha valaki a saját tapasztalatairól számol be, és külön örvendek ha Swift a páciens. De most nem csak egy egyszerű tapasztalat érkezett, hanem egy igazán kreativ ötlet amivel Zoltán 2000 Ft-ból flexifuellé változtatta a Swiftet.

Derzsi Zoltán vagyok, mobiltelefonokat javítok egy T-Mobile üzletben, nem szakmám az autószerelés, de pár év gokartozás után ragad ez-az az emberre.


Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a blogodnak, és Pöne Bácsinak (Orbán Józsi) az ötletért, valamint Marci testvéremnek, aki segített az átalakításkor.

Első alkalommal én is csak úgy "hopp" E85-öt tankoltam a pesterzsébeti Tesco kútján. Az eredmény katasztrófa volt. Beindult, de nem akart menni, meg-meg torpant, és finoman szólva sem lehetett kényelmesen menni.

Nem minden szesz egyforma


Régóta tervezem, hogy egy pár szó erejéig kitérjek az alapokra. Mi is az E85, és mi a fene az az etanol. Ez főleg azért érdekes, mert az etanolt (etil-alkohol, borszesz, C2H5OH) sokan keverik a metanollal (metil-alkohol, faszesz, CH3OH), ami több szempontól is problémás.

Mindkettő színtelen, vízzel elegyedő, gyúlékony folyadék és bár kémiailag is nagyon hasonló a viselkedésük, de az a pár különbség pont elég, hogy ne legyen elhanyagolható.

Gondoljunk csak arra, míg az etanolt világszerte vedelik különféle alkoholos italokban, a metanol erős méreg, lebontásakor formaldehid keletkezik a szervezetben, ami sejtkárosító hatású. Pár korty metanol a  szervezetbe jutva vakságot, májkárosodást, sőt halált is okozhat.

Zöld üzemanyag a mazdaclub.hu oldalon


A napokban küldte át e-mailben Nagy Sanyi Mazdás barátom "érdekes" tárgyal a mazdaclub.hu oldalon megjelent írást, pontosabban egy cikksorozat első részét: "Etanol, a zöld üzemanyag" címmel. A Mazdától nem idegen a téma, az Furai szupersportkocsit hajtja tiszta etanollal.




A hátsó oldalablak alatt látszik a Nemzetközi Bioetanol Szövetség logója


A szerző - Molnár István - írásában érthetően közelítette meg az alapokat, részletesen kitérve a bioetanol gyártás folyamatára.