BANNER

_

Kék ökohanta


 

Pénteken nyílt a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban az első lakossági zöld kiállítás, a Greenexpo. Mivel hazánkban kapható alternatív hajtású járműveket is bemutattak, természetesen ott kellett lennünk. Érthetetlen módon a Toyotának hírét sem láttuk, de a további alternatívák közül a következőkkel találkoztunk:

  • BMW Efficient Dynamics
  • Honda Civic Hibrid
  • Ford Flexifuel
  • Saab 9-3 Biopower
  • Volkswagen BlueMotion
  • Magyar Pálinkaház

A kiállítás délben nyílt, előtte a VW sajtótájékoztatóját tartották, a BlueMotionnal kapcsolatban frissítették fel a jelenlévők emlékezetét. Nekem nagyon szimpatikus a VW megközelítése, hogy a meglévő technológiát kell tökélyre vinni az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érdekében. De mivel az innováció pénzbe kerül, jelenleg nincs halandó, aki 300 000 Ft-tal többet fizetne egy környezetbarát Polóért. Nyilvánvaló csapásirány a döntéshozók támadása, hogy a támogatásokat kiterjesszék a hagyományos, de környezetbarát megoldások felé is.  Itt viszont abba is kellett volna hagyni a prezentációt, megismertük a VW álláspontját, értékeltük a BlueMotiont, de ennyi. Nem kellett volna a konkurens megoldások elemzésébe kezdeni. 

Kiderült, nemcsak én látom így a dolgot, ott volt a prezentáción Pálinkás Albert is, aki szépen összefoglalta véleményét.

Íme:



A kiállítás megnyitása előtt a Volkswagen tartott sajtótájékoztatót. Boncolgatták a jelenlegi helyzetet, a klímaváltozást, az autópiac és autóipar helyzetét, környezetvédelmet. Az ábráikból az jött le, hogy véleményük szerint az autóipar már zöldülne, de a döntéshozók, törvénykezők és a fogyasztók még nem eléggé. Ezzel nyilván lehetne vitatkozni, mint sok más elhangzottal, de dicséretes a törekvés egy autógyár részéről, hogy bizonygassa zöldségét és zöldségeit.

Sorra vették a lehetséges alternatívákat: elektromos, hibrid, földgáz, LPG, etanol, biomassza(?). Szépen kiderült majd mindegyikről, hogy nem jó megoldás, kivéve persze azokat , amelyeket a VW is használ. :) A biodízel pl. elkoszolja a VW drága szűrőit.
Különösen az etanol lett igen lehúzva. Az etanol nem jó, mert termőterületeket von el, előállításához, mozgatásához, feldolgozásához fosszilis energiát kell(?) használni. Ez utóbbi visszatérő érv, mondjuk nem tudom, miért nem lehet belátni, hogy ha van bioüzemanyag, akkor azzal a bioüzemanyag előállításában és logisztikájában részt vevő járműveket ugyan miért ne lehetne hajtani?

Elhangzott továbbá, hogy a 2012-re előírt 5,75%-os "kötelező etanol arányt" az EU csak 75%-ban tudná saját forrásból fedezni. Igaz, hogy az 5,75% nem az etanolra vonatkozik, hanem bármilyen megújuló komponensre, és már jelenleg is sok tagállam a 4,4%-ot tartja, de sebaj. Ehhez képest már csak hab volt a tortán, hogy megtudtuk, pár éve "Hollandiában nagy felzúdulás volt" hogy a helyi "15-16%-os etanolfogyasztást" importból fedezik, és "kiderült, hogy Indonéziában írtják az esőerdőket" és a "tankerek hozzák a pálmaolajat".

No, arra kérnék minden marketingest, hogy ha már megkapja a feladatot, hogy lehúzza valamelyik bioüzemanyagot , legalább készüljön kicsit. Hollandiában sajnos nem 15-16% az etanol aránya, de még a bioüzemanyagoké összesen sem, sajnos. Az indonéz pálmaolaj ténylegesen probléma, ebből ugyanis olcsó biodízel készül, de nem etanol. Az esőerdők irtása pedig aktuális gond lenne, de sajnos megy az a bioüzemanyagok nélkül is, főleg európai és amerikai cégek hathatós részvételével.

Kaptak még a hibridek is rendesen, drágák és gazdaságtalanok, a gázos macerás, de mindegyikre volt azért egy kiváló VW példa is, hogy lehet ezt jól csinálni.

A biomasszával persze mindezek a gondok nincsenek a VW szerint, hiszen ők csinálnak egy SunFuel nevű üzemanyagra fejlesztett dízelmotort. Sőt, szerintük az élelmiszergyártás korlátozása nélkül lehetne 2020-ra 70 millió tonna SunFuelt gyártani. (Bezzeg, ha ugyanazon a földeken etanol alapanyagot termelnének? Meg ugye SunFuel szállításához már nem is kell fosszilis üzemanyag :) (Albert)) A SunFuel egy biomassza alapú szintetikus dízel üzemanyag, amire nem olyan nehéz fejleszteni (mondom én), mert tökéletes gázolaj helyettesítő. Csak az előállítása drága és nehézkes, és egyenlőre csak kísérleti üzemben folyik. Mondjuk jó alternatíva lenne a gázolaj-biodízel vonalon, mert szabadon keverhető gázolajjal.

No, mindegy itt a lényeg, tádá, ízlelgessük: Volkswagen Bluemotion. Annyira zöld, hogy már kék.

A koncepció lényege, hogy a VW csinál nagyon takarékos autókat. Polót, Passatot, Turant. A motorvezérlés, a hajtáslánc fogyasztásra optimalizált, szépítgetik a légellenállást, alacsony profilú gumiabroncs, és kész is a zöld - akarom mondani kék - autó. Ez nagyon is üdvözlendő, hiszen a világ teljes üzemanyag-felhasználását kellene mihamarabb csökkenteni.

Dicséretüke szólva, autógyár létükre mertek arról beszélni, hogy bizony a vezető tudna a legtöbbet megtakarítani. Nem klímázni, nem padlógáz-padlófék vezetni. Sőt, említették, hogy százalékosan igen magas az 5 km-nél rövidebb utak aránya, ami helyett horrible dictu biciklivel vagy gyalog is lehetne menni. Egy nagy autóipari cég sajtótájékoztatója, 2008-ban.
 
Azt is értem, hogy miért szapulták a többieket, különösen a hibrideket: a hibridek kapnak regadó kedvezményt Magyarországon, de az EU-ban szinte sehol nem támogatják a "csak" takarékos autókat. Gonoszul jegyzem meg, hogy az EU támogatja a takarékos, alacsony CO2 kibocsátású kocsikat, csak nem úgy, ahogy az autógyárak szeretnék, hiszen a gyártók flottára vetített CO2 kibocsátását folyamatosan szorítják lefelé, és a cégek nem bírják teljesíteni a 140 g/km átlagot sem 2008-ra. (lásd táblázat)
Azaz a VW-nek muszáj gyártania a 99 g/km CO2 kibocsátású Polo Bluemotiont, ha a 332 g/km értékű Tuaregből is akar eladni. És még így sem ugorja meg a kötelező értéket.

Aranyos volt, hogy a hibridekről szólva ez előadó megjegyezte, hogy nem érti a hibridek támogatását, hiszen kapható hazánkban olyan hibrid autó, amelynek 200 g/km a CO2 kibocsátása, bezzeg a Polo Bluemotion csak 99 g/km. Én nem védeném a hibrideket, mert ugye nem minden esetben előnyösek, de azért megjegyezném, hogy az a bizonyos 200 g-os autó egy benga nagy SUV, amit vagy a 332 g-os Tuareghez, vagy a Porsche Cayenne kilométerenkénti 329 g-jához kellene viszonyítani. Hamár.

Szóval egyetértünk a VW-val, tessék gyártani alacsony fogyasztású, gazdaságos autókat, mert minden megtakarított deci olaj nyereség, csak ehhez nem kell lehúzni az életképes alternatívákat. Ugyanez a VW az esőerdők irtása ellenére vidáman árulja Brazíliában az autóit úgy, hogy nem csak E85-tel, de
tiszta E100-zal is üzemelnek. Örömmel látnánk ezeket Európában is. Esetleg egy VW Polo Ethanol Bluemotiont, ami keveset fogyaszt E85-ből. Úgy legyen.

A K-Jetronic utálta az etanolt


Vajon mit szól az öreg BMW az alkoholhoz? Tamás bátran telitankolta.


Na, én is csatlakoztam az E85-pionírokhoz egy próba erejéig. 1982-es 318i BMW-m kapott egy tank etanolt, hadd lássuk, mi történik alapon. Gondoltam, nagy baj nem lehet.

Nagy baj nem is lett, viszont az első pár száz méter után, amikor ez első korty E85 megérkezett a K-Jetronic torkába, jött a gyengeség és a szörnyű rángatás. Csak teljes gáznál nem dadogott a motor, a diagnózis egyértelmű: több kéne az anyagból a hengerekbe, meg talán el kéne tolni az előgyújtást egy kicsit.

Mivel a BMW-re most csupán a belvárosba való bejutás, majd az onnan való kijutás idejére volt szükségem (Budaörsön átültem egy tesztautóba), egyelőre pihen szegény.

Az alapjárat 500-ra esett vissza


Otthon aztán utánanéztem ezen az internet nevű dolgon, hogy mi a helyzet, de semmi biztatót nem találtam K-Jethez. Mindenesetre a napokban megnézem, mit tud előrehozott gyújtással, aztán ha semmit, leszívom belőle az anyagot, és majd kis adagokban hozzáöntögetem a jól bevált 95-öshöz.
 
Vagy van valaki nálam képzettebnek jobb ötlete?
 
Rácz Tamás - totalcar.hu