BANNER

_

Etanol a királyi udvarban


A királynő 2002-ben kapott egy 10 millió font értékű Bentleyt a gyártól, az aranyjubileumra (vagyis az uralkodása 50. évfordulójára). Az autó annyira megtetszett a királynőnek, hogy később még egyet vásárolt. Ezek az úgy nevezett állami Bentleyk. Az autóknak 6,75 literes V8 as motorjuk van, 400 lóerőt teljesítenek, és a fogyasztásuk 20-25 mpg, azaz 11-15 liter 100 km-en.

A Bentley elnöke nemrég jelentette be, hogy modelljeik 2012-től 40%-al takarékosabbak lesznek, és az összes Bentley bioüzemanyaggal is üzemelni fog. A királynő jelenlegi Bentley-i flex-fuel-ek lesznek az átalakítás után, vagyis etanollal és benzinnel is egyformán működnek.

A bioüzemanyagok támogatása nem új jelenség a királyi családban. Károly herceg már korábban átalkítatta Aston Martinját etanolos üzemre, valamint a család más autói Jaguarok, Audik és egy Rage Rover pedig növényi olajjal és használt sütőolajjal üzemelnek.

Forrás: Daily Mail - 2009. 01. 01.

A hideg és az alkohol




Hidegek vannak reggelenként. Az alkoholra alakított autónk a garázsban alszik, de a fűtetlen garázsban sem hűl a levegő nulla fok alá. Az autó mellé felszereltem egy hőmérőt, hogy mindig lássam, hány fokon indulok. Az utóbbi időben a legalacsonyabb hőmérséklet 4 fok volt. Ezen az értéken a BioETUNnal átalakított autó tökéletesen indult. Illetve – ahogy szokott – elindul és utána szinte azonnal megáll, és újra kell indítani. De ugyanezt a jelenséget produkálja melegben is, nem lepődöm meg rajta. Gyanakszom ugyan a légtömegmérőre, de még nem jöttem rá, miért van ez, inkább megszoktam a kétszeri indítást. Már több mint egy éve E85-tel használom, nem tudom, benzinnel ugyanezt tenné-e. Majd egyszer kipróbálom, de igazából ez most nem is érdekes.