BANNER

_

Nemzetközi bioüzemanyag road show Magyarországon



A jövő hét közepén hazánkba érkezik az Európa egyik legnagyobb bioüzemanyagokat népszerűsítő road sow-ja a BioMotion. A rendezvény egyik hazai érdekessége csütörtökön - október 29-én Budapesten a Vajdahunyad várban és környékén lesz ahol találkozhatunk a túra résztvevőivel. A tervek szerint hazánkban jelenleg is kapható alkoholos Ford, Saab, Volvo és biodízel Citroënnel is kíséri a csapatot a hazai szakaszon. Jó lenne ha minél több átalakított autó is csatlakozna hozzájuk, legalább csütörtök délután a Budapest Gödöllő útvonalon. Én ott leszek.


Az alábbiakban a rendezvény sajtanyaga olvasható:

BioMotion Tour – „Bioüzemanyaggal Európán át”
Európai „road show” a bioüzemanyagok népszerűsítésére

Látványos befejező szakaszához ért a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (NYME MÉK) Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete szervezésében megvalósuló BioMotion - teljes címe: Bio Fuels in Motion – projekt.
A hat európai ország együttműködésével megvalósuló kezdeményezés célja, hogy információs anyagok, bemutatók és regionális kezdeményezések felkarolása által növelje a megújuló üzemanyagok ismertségét, elfogadottságát és felhasználását az európai lakosság körében, ill. a gyakorlatban is bemutassa, hogy ezen energiahordozók valós alternatívát jelentenek a hagyományos üzemanyagokkal szemben, versenyképes, bárki által elérhető áron. A projektet az EU Intelligent Energy alapja támogatja.

A bio-üzemanyag felhasználás különböző szintjein álló tagországokban (Magyarország, Németország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország és Románia) egy egész Európát átszelő bemutató körút, a „BioMotion Tour” során ismerhetik meg a potenciális felhasználók a bio-üzemanyagok előnyeit.
2009. október 13-án Párizsból indult el a 10-15 bioüzemanyag (E85/bioetanol, biodízel, PPO/tiszta növényi olaj, biogáz) meghajtású járműből álló „road show”, amely Brüsszel, Hága, Köln és Nürnberg érintése után október 27-én az esti órákban érkezik Magyarországra. A párizsi megnyitón mind a hat, projektben résztvevő országból érkezett partner részt vett járműveivel, melyek között nem csupán személygépkocsik, hanem tehergépjármű, ill. traktor is szerepelt. A konvoj megállt a város fő nevezetességeinél (Eiffel torony, Diadalív, Notre Dame) felkeltve az arra járó helybéliek és turisták figyelmét. Hasonló céllal érkezik a túra Magyarországra is. A magyarországi projektgazda székhelyén, Mosonmagyaróváron kívül útba ejtik a hazai bioüzemanyag előállító üzemeket, kutatóhelyeket és természetesen, a minél nagyobb nyilvánosság érdekében Budapestet.



A mosonmagyaróvári program keretében október 28-án az egyetem parkolójában megtekinthetők lesznek a résztvevő járművek, valamint lehetőség lesz alternatív üzemanyagokkal működő autókat forgalmazó helyi cégekkel és bioüzemanyag szakértőkkel való konzultációra. Egy nyilvános workshopra is sor kerül, melynek témája a „Bioüzemanyagok, bioüzemanyag kutatás-fejlesztés az NYME MÉK-en”, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt a PHARE épület (Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 2.) BK60-as termébe október 28-án, 8.00 órakor.
A mosonmagyaróvári program után a túra a Hungrana Kft. szabadegyházai üzemét keresi fel, ahol hazánk legmodernebb technológiával működő bioetanol üzemét láthatják a road show részvevői.
A túra magyar szakaszának harmadik napján (október 29) Budapestet veszi célba, ahol az FVM-mel közösen a párizsihoz hasonló kampányra kerül sor a Vajdahunyad várban és környékén. A rendezvényen felszólalók különböző szakterületek (kutatás-fejlesztés, bio-üzemanyag előállítók, bio-üzemanyag előállító berendezéseket telepítő kivitelezők, stb.) képviselői lesznek, akik előadásukban argumentációt fejtenek ki az egyes bio-üzemanyag féleségek felhasználásának előnyei (környezetvédelmi aspektusok, munkahelyteremtő szerep, mezőgazdaság energia függőségének csökkentése, gazdaságossági kérdések, stb.) mellett.

A magyar programban szerepel még az FVM gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézete és a kunhegyesi biodízel és biogáz üzem felkeresése, majd október 30-án Biharkeresztesnél lép át a konvoj a következő projekt tagországba, Romániába.
A teljes európai kampánykörút 2009. november 12-én, a hannoveri agrár-műszaki kiállításon zárul a projekt bemutatásával.


A pénteki nap programja:
 
Időpont:  2009. október 29. (csütörtök) 9 óra
 
Helyszín:  Magyar Mezőgazdasági Múzeum (1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár, 
főbejárat)
 
Téma:   Kampányolás a hazai bio-üzemanyag használat elterjedése és racionális
mennyiségő felhasználásának elősegítése érdekében 
Program: 
09.00 – 09.30 Gyülekezés a múzeum főbejárata előtt (konvoj tagjai, diákok, sajtó, lakosság, 
érdeklődők, stb.)
09.30 – 10.00 Sajtótájékoztató a helyszínen (résztvevők: előadók, konvoj tagok, érdeklődők)
 
Levezető elnök: Dr. Németh Imre volt FVM miniszter, vezérigazgató, Regionális Fejlesztési Holding Zrt.
 
Megnyitó: 
10.00 – 10.10 Köszöntés: program ismertetés, projekt rövid bemutatása
Ea: Dr. Cser János intézetigazgató NYME-MÉK (BioMotion Hungary projektvezető)
 
10.10 – 10.20 Bevezető: Általános hazai helyzetkép a bioüzemanyagokról
Ea: Gőgös Zoltán FVM államtitkár
 
10.20– 10.30 Folyékony bio-üzemanyagok szén dioxid kibocsátás csökkentő hatása
Ea: Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens, SZIE GTK 
 
10.30– 10.40 Biomassza-biogáz, mint megújuló energiaforrás jelene és jövője
Ea: Dr. Hajdú József igazgató, OBEKK Gödöllő 
 
10.40– 10.50 E-85 Magyarországon
  Ea: Dr. Lengyel Attila ügyvezető igazgató, HUNGRANA Kft., Szabadegyháza
 
10.50– 11.00 A környezetbarát második generációs biodízel
Boda László MOL Nyrt. 
 
11.00– 11.10 Energiafarm, mint lehetőség a mezőgazdaság számára
Ea: Dr. Viszlai Béla igazgatósági elnök, Abony Mg. Zrt. 
 
11.10– 11.20 A BioMotion Tour eddigi tapasztalatai (Párizstól – Budapestig)
Ea: DI Reent Martens BioMotion projekt konzorcium vezetője
 
11.20 - 11.30 BioMotion konvoj megtekintése (sajtó, fotózás, stb.) 
 
Kb. 11.30- Konvoj indul Gödöllőre
 
 

A túra élőben követhető: www.biomotiontour.eu 
Magyar infó: biomotion.mtk.nyme.hu