BANNER

_

Etanol-dízel kétüzemű Iveco Trakker


Talán mindenki hallott már az alkohollal hajtott dízel járművekről. Az E95-tel működő buszokat a Scania gyártja, és sok fut belőlük a svéd fővárosban. A rendszer működéséről már beszámoltam, akit érdekelnek a részletek, az autopro.hu magazinban elolvashatja a "Dízel helyett alkohol is lehetne" cikket. Már akkor is írtam, hogy vannak, akik más úton járnak, például a Fiat/Iveco különleges duál befecskendezésű motorokat fejleszt Brazíliának. Most ezzel kapcsolatos sajtóközlemény landolt a postaládámban.

A kamion egyik üzemanyag tartályába dízelt a másikba alkoholt tankolnak

A rendszer nagyon érdekes, és nem utópia. Olyannyira nem, hogy már hazánkban is megkezdődtek az ilyen jellegű kísérletek egy utcai dízel járművel. Egyelőre részleteket nem akarok elárulni, de amint van kézzel fogható eredmény, azonnal hírt adok róla. A nehezítés, hogy hazánkban a tiszta etanol szabványon kívüli üzemanyag és jövedéki adóköteles, ezért gyakorlatilag versenyképtelen áru, ha jogkövetően szeretné valaki alkalmazni. A tesztek ezért dizel + E85 befecskendezésessel folynak. Alkohol befecskendezésű dízel aggregátort a BME mérnökei is fejlesztettek, de amikor a rendszer közelében jártam, sajnos elég titkosan kezelték. Az elv minden esetben hasonló az Iveco rendszerééhez, a meglévő dízel adagolás mellé alkoholt fecskendeznek be.
Nézzük az olaszok milyen úton járnak:


Az Agrishow után indul az éles bevetés
Az Iveco, az FPT Industrial és a Bosch bemutatta az Iveco Trakker etanol-dízel kétüzemű jármű prototípusát Brazília legnagyobb mezőgazdasági vásárán, az Agrishow vásáron. A Trakker modellt egy FPT Industrial Cursor 9 motor hajtja, amely etanol és dízel keverékével üzemeltethető, a hagyományos dízelmotorokhoz képest alacsonyabb üzemanyagköltséggel. A járművet arra tervezték, hogy a cukornád-termelők és az etanol-előállítók különleges mezőgazdasági és ipari feladatait ellássa. Az első tesztek során a modell átlagosan 40-60% arányú etanol-dízel üzemanyag-keveréket használt. A keverék hozzájárul a fosszilis üzemanyagok használatának csökkentéséhez és fejlettebb környezetvédelmi megoldást jelent, mivel az etanol teljesen megújuló üzemanyag.

Az Iveco Trakker etanol-dízel kétüzemű járművet Brazíliában fejlesztették az UNICA, a brazil cukornád-termelők szövetségének szervezeti támogatásával, egy a cukor- és etanolüzletágban a „zöld eljárásokat” támogató program keretében. Az Iveco 2010-ben kezdte meg a kétüzemű motorok fejlesztését az FPT Industrial és a Bosch technológiai segítségével. A prototípust most a Raízen vállalat – a Cosan (Brazília legnagyobb cukornád-termelője) és a Shell közös vállalata – fogja tesztelni a 2011-es aratás időszakában.

Jelenleg a 40-60%-os etanol-dízel keverési arány 6%-os üzemanyagköltség-megtakarítást biztosít a cukornád-ültetvényeken történő használat során. „Még a fejlesztés korai szakaszában vagyunk, és természetesen azt várjuk, hogy a magasabb etanol-dízel keverési aránnyal még alacsonyabb üzemeltetési költséget érhetünk el” – mondta Renato Mastrobuono, az Iveco dél-amerikai termékfejlesztési igazgatója.

Az Iveco Trakker kétüzemű prototípusa egy 63 tonna megengedett össztömegű 6x4 hajtásképletű teherautó, amely a cukornád-ültetvényeken számos feladatra alkalmas, például tartály-félpótkocsi vontatására. A járművet egy 360 lóerős, közös nyomócsöves Cursor 9 motor hajtja. A modell két üzemanyagtartállyal rendelkezik (egy a dízel, egy az etanol számára). Emellett mindkét üzemanyaghoz tartozik egy-egy elektronikus vezérlőegység, egy szivattyú az etanolrendszerhez és egy lambda-érzékelő a kipufogóleömlőhöz. A rendszer az etanolt közvetlenül a szívócsonkba fecskendezi be a szívási szakasz során. A sűrítési szakasz után történik a dízel befecskendezése az égés segítése érdekében. Nincs szükség semmilyen kopogásgátló adalék használatára.

„A kétüzemű technológia másik előnye, hogy a motor teljesen visszaalakítható csak dízelüzemre, ami megkönnyíti a jármű újraértékesítését a cukornád-ültetvényeken történő használat után” – tette hozzá Mastrobuono.

Pénteken E85 buli Sorosksáron - programajánló


Közel négy éve kapható hazánkban E85. 2008 év végén boldog voltam, amikor leírhattam a 34-es számot. Az utóbbi időszak egekbe szökő benzin ára kedvezett a fellendülésnek mára elértük a 400 kutat. Az e85kutak.info már 431 kútról számol be.
Ez a szám kiemelkedő, nem csak országszerte hanem Európában is megerősíti második helyünket. Ma már nem csak az egy főre jutó kutak tekintetében állunk a második helyen hanem a relatív kutak számában is megelőztük a komoly francia és a német piacot.

USA - 2.246 töltőállomás
Svédország - 1.572 töltőállomás
Magyarország - 400 töltőállomás
Franciaország - 321 töltőállomás
Németország - 316 töltőállomás
Svájc - 63 töltőállomás
Hollandia - 32 töltőállomás
Csehország - 24 töltőállomás
Nagy-Britannia - 21 töltőállomás
Norvégia - 19 töltőállomás
Észtország - 15 töltőállomás
Finnország - 6 töltőállomás
Ukrajna - 6 töltőállomás
Belgium - 3 töltőállomás
Olaszország - 2 töltőállomás

400 töltőállomás alkalmából az üzemanyag gyártója a Hungrana, azaz a GreenPower E85 Kft. országos kampányba kezdett aminek első állomása 2011 május 27.-én délelőtt lesz a Soroksári Auchan áruház benzinkútjánál.

"Reggel 6 és 10 óra között a Neo Fm-en futó népszerű Bumeráng műsor élőben, a helyszínről fog jelentkezni a már jól ismert üveg stúdióból. A helyszínen Talmácsi Gábor segíti elsajátítani a motorozás alapismereteit egy felfújható motoros pályán. A rendezvényen bemutatják a hamarosan induló Voga Vadászat feldíszített kamionját is, mely megtekinthető lesz a helyszínen a rendezvény ideje alatt. Emellett érdekes játékok, programok és meglepetések várják mindazokat, akik már régóta erősítik az E85-öt használók táborát, illetve azokat is, akik még csak most ismerkednek ezzel az alternatív bioüzemanyaggal.

Az ünneplés folytatódik a vidéki városokban is. A GreenPower E85 Kft. - mint a „Voga Vadászat” hivatalos üzemanyag szállítója - végig kíséri Voga Jánost az ország 10 megyeszékhelyén május 30.-tól június 10.-ig. Ezekben a városokban érdemes felkeresni a kijelölt E85-öt forgalmazó töltőállomásokat, mert további meglepetések várják az odalátogatókat.
A „Voga Vadászat” részletes programja és a helyszínek a www.greenpowere85.hu, a www.facebook.com/GreenPowerE85, illetve a www.bumerang.hu weboldalakon megtalálható."
- szól a sajtóanyag.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.