BANNER

_

Alkoholos ETZ


A hét végén beállított Huba barátom egy rommal. Régebben beszéltük róla, hogy egy sufniban találtak egy régi MZ-t, én felelőtlenül azt mondtam hogy ki ne dobják, nekem kell. Kirángattuk a Comboból, és partot érve talán még elkeserítőbben nézett ki. Sebaj, az ikreknek már úgy kommunikáltam hogy nem „apájé” vagy „anyájé” hanem az övék. Majd rendbe hozzák ha eljön az ideje, legfeljebb elkezdem gyűjteni hozzá az alkatrészt.


Ami aktualitást ad a történetnek, hogy ismét érkezett egy alkoholos MZ tapasztalat. Illetve ez talán már több is mint egyszerű tapasztalat, nevezzük inkább átalakítási forgatókönyvnek. A típus: 1985-ös ETZ 250 nem 1972-es es125/1 de legalább a márka stimmel.

Nézzük Trábert Zsolti és az MZ történetét:

„Km-óra állás, amikor elkezdtem az E85-tel kísérletezni: 17.400 km. (2009.05)
Benzinből is evett 6 litert simán, nyélgázon 7,5l/100km is előfordult! Mint kiderült, a 125-ös főfúvóka helyett 135-ös volt benne. A gyertyakép is kormos volt kicsit -> fölöslegesen dús volt a keverék.

A neten van néhány leírás, amit MZ-sek írtak, amint E85-re akarták átszoktatni a motorjukat (a Simson-osokat is elolvastam, mivel nagyon hasonlóak). Asszem, egy TS MZ-ről is van leírás, lehet ám, hogy a te oldaladról jutottam el oda (:




1.
Vettem egy vízzsákos benzincsapot, hátha a 2T olaj-ból kiválik valami fehér trutyi. A vízzsák időnkénti ürítésével megakadályozhatnánk, hogy a váladék eldugítja a karburátort.
Mint kiderült, nem volt rá szükség. Az olcsó 2T ásványi piros olajamból (Challoils Dynamicstroke 2T) nem vált ki semmi + ha egyszer elkeveredve, nem is vált külön az olaj az E85-től. (Egy átlátszó tormás üvegbe figyelgetem, hátha kiválik valami. Eddig nem vált ki semmi.)

2.
Leengedtem a benzint. Beletöltöttem 2 litert E85-öt (olajjal keverve persze). Berugva indult, ment, húzott. Kicsit később már csak fordulaton ment jól. Alapjáratkörnyékén lefulladt. Nem is tudtunk rendes alapjáratot beállítani. Mint utóbb kiderült: a karbiban lévő fúvókákkal üzemanyagban túl szegény keveréket kapott. (a kezdeti gördülékeny járás szerintem a karbiban/tankban maradt benzinnel történő keveredésnek tudható be).

3.
A karbimban lévő fúvókák "kezdetben": főfúvóka: 135 (a gyári 125 helyett)
alapjárati: 50 (a gyári 45 helyett).

Mivel főleg az alapjárattal volt gond (nem tudtunk beállítani rendes alapjáratot) 75-ös alapjárati fúvókát kapott és 140-es főfúvókát.  Következmény: Ment, mint a golyó. Csomagokkal, táskákkal kb 130km/h-ig húztam (talán ment volna tovább is). 200km-t ment így, egyhuzamban. A korábbi fúvókákkal és benzinnel 120 körül volt a vége...





4.
Csökkentettem a fúvókákon.
Alapjárati: 60
Fófúvóka: 135 (vagy 130, nem tudom már)
A 200 km-es visszaút tanulsága: így is jól ment, de a "végsebesség"  megint kb. 120 km/h volt.

5.
A héten megpróbáltam még egyet spórolni: Eggyel lejjebb raktam a súbertűt a karbiban, fentről a másodikhelyzetből, fentről a harmadikba.
Következmény: nagyon gyenge lett. Valószínűleg túl szegény lett a keverék. Tehát vissza kellett rakni a tűt a fentről a második helyzetbe.

6.
Konzekvencia 3000 km szeszelés után:
E85-öt tankolok. Fogyasztás: 5,5-6 liter/100km. Jól megy a motor.
Az olajamból nem vált ki a fehér váladék.
Az új benzincsapon is van szűrő. Nem szedtem ki azóta. Nem tudom, mi mindent takarított ki az alkohol a tankból. Nem igen mentem még "tartalék" állásban. Lehet, érdemes volna megnéznem lassan, nem dugította-e el a csap szűrőjének alját...





Többek szerint a főtengely szimmeringet hamar meg fogja enni az alkohol.
Ennek jelei:
1: Eszi a hajtóműolajat.
2: A hajtóműolaj benzines (jelen esetben e85-ös) lesz.
3: Nem lehet rendes alapjáratot beállítani. Mivel fals levegőt kap, és ezt nem tudjuk állítani a karbi alapjárati csavarával, és a melléklevegő csavarával.

Az 1. megvan, 500km-enként kb 3-4 dl olajat kell utántöltenem mostanában.
2. Benzin/ szesz szagot nem érzek az olajon.
3. Szép, stabil az alapjárat.

Vettem 2 féle szimmeringet (egyik Huber), de nem tudom, hogy melyik szimmering bírja az alkoholt.”