BANNER

_

Ajánló: Motalko - Egy benzinkút krónikája


2008. év végén már elmeséltem Magyarország legrégebbi benzinkútjának történetét "Ahol alkoholt mértek 1936-ban is" címmel. Nagy örömömre szolgál most, hogy Havas Miklós és Kékesi Attila dokumentumfilmet készített a kalandos történetből.
A film a 42. Magyar Filmszemle versenyprogramjában vesz részt az alábbi időpontokban megtekinthető:

  • 2011. május 6. 16:15 Uránia, Fábri terem
  • 2011. május 7. 18:00 Corvin, Radványi terem
  • 2011. május 8. 18:00 Puskin, Amarcord terem

42. Magyar Filmszemle adatlapján:
Motalko - Egy benzinkút krónikája

Facebook:
MOTALKO-Egy benzinkút krónikája/ The Chronicle of a Petrol Station


A sajtóanyag:

Dokumentumfilm készült az első magyarországi benzinkútról és annak tulajdonosáról Landthaller Taszilóról a Habana Media gyártásában. A Motalko- Egy benzinkút krónikája című dokumentumfilm rendezője-forgatókönyvírója Kékesi Attila, producer-forgatókönyvírója Havas Miklós. A dokumentumfilm az első magyarországi benzinkút tulajdonosa, Landthaller Tasziló történetét meséli el. A film egy majd száz évet átölelő családtörténeten keresztül kívánja bemutatni, hogy miként sikerült, ahogy mindenki hívja, Taszi bácsinak az édesapja által 1936-ban alapított benzinkutat, édesapja 1945-ben bekövetkezett halála után az államosítástól megóvnia és megtartania. Taszi bácsi a mai napig nagy szeretettel szolgálja ki a a 7-es út mentén található benzintöltő állomáson a tankolni vágyó autósokat, ahol az egyik rekeszben ma is a Motalko, azaz E85 van éppen úgy, mint 76 éve.

A dokumentumfilm különleges képi világot teremtve, játékfilmes eszközökkel, valamint korabeli archív fotográfiák felhasználásával készült 3D fotóanimáció alkalmazásával, Darvas Ferenc által komponált különleges zenei aláfestéssel kívánja bemutatni ezt a nem mindennapi, de mindenki számára pédaértékű emberi sorosot. A film bemutatója a 2011.évi Magyar Filmszemlén lesz. A filmben koproducerként részt vett az Inforg Stúdió, a film létrejöttét a Magyar Mozgókép Közalapítvány és aVision Team támogatta, szakmai médiatámogatója a Duna Televízió volt.

E85-re alakított motorok a Motorrevü napon


2010-ben

A hét végén lesz az ország legnagyobb városi motoros eseménye, a Motorrevü nap a Duna Plazában. Az egyébként is érdekes programok mellett a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Bioetanol Szövetség is kiállít néhány alkoholra alakított motorkerékpárt.
A szervezők igyekeztek úgy összehozni a motorparkot, hogy az érdeklődők láthassák, hogy minden kategóriában megvalósítható az átalakítás. A rendezvény ideje alatt lehetőség lesz találkozni a tulajdonosokkal és szakemberekkel, akik tájékoztatást tudnak adni az átalakításokat illetően.

A kiállított gépek:
2011 május 7. - szombat

Időpont:
2011. május 7. (szombat) 10:00-18:00
Helyszín: Duna Plaza (1138 Budapest, Váci út 178.) A MBSZ sátra az épület Váci utcai frontja előtt a fal mellett, bal oldalon a zászlók közelében fog állni.
Bővebb infó: http://www.motorrevu.hu/dunaplaza

26% árkülönbség az bizony kevés


Jött egy SMS a barátomtól múlt héten: "Új rekord: Agip kút etanol 297, benya 380, ami 28% árelőny. A közeli kút 29-et emelt az etanolon, 22-öt a benyán adott dátumhoz képest"
Kértem, küldjön róla fotót. De ahogy megjött a kép, jött az új hír:
"Tegnap este hazafelé a budafokin 373 és 374-es benzinárral találkoztam, az Agip 374-ért kínált 95-öt és 297-ért e85-öt. Lets calculate it: már csak 26% árelőny. Ez az általam valaha látott legdurvább pofátlanság"

Egyszer már foglalkoztunk a témával: Miért emelkedik párhuzamosan az E85 ára a benzinnel?

De úgy érzem, a fenti árra, a 26% árkülönbségre nincs magyarázat. Aki megtakarításból tisztán tankolna E85-öt, az rosszabbul fog járni a szesszel, ez nem kérdés. CIAO AGIP!