BANNER

_

Új bioetanol matrica mindenkinek


A napokban volt szó a környezetvédők legújabb támadásáról mely után pár nappal sikerült is lejáratni magukat. Gondoltam hogy kitérek az új ámokfutásra de végül is a TotalCar cikke mindent elmondott, nincs miről beszélni.

Ami esetleg kapcsolódik az előzőekhez az az üvegház hatású gázok (ÜHG) számítása bioüzemanyagok esetében. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/30/EK IRÁNYELVE például azt is meghatározza, hogy a bioüzemanyagnak minimum 35% ÜHG megtakarítása kell legyen  (7b/2). A számításokkal nagyon részletesen definiálja (7d). Az energiaegységre számított üvegházhatású gázkibocsátás számítása teljes életciklusra vonatkozik,  a termőföld műveléstől a műtrágyázáson át a gyártásig. Például a betakarításkor használt dízel járművek káros anyag kibocsátásával is számolni kell. Ami viszont abszurd gyakorlat az összehasonlításoknál, hogy a fosszilis üzemanyagokat általában egynek tekintik. Arról már hallottam hogy a MOL  1,15-tel számolt figyelembe véve a finomítást, a szállítást. De vajon, hogy számolnak azzal hogy, a termelés sok helyen súlyos környezeti terhelés árán történik? Vajon milyen számokkal számolnak egy Mexikói-öböl-beli olajkatasztrófát?  Vajon van e valakinek fogalma a szibériai kitermelések környezeti hatásáról? Vajon hova számolnak néhány öbölháborút?

A bioetanol bírálói laza eleganciával suhannak át a fosszilis energiákért folytatott háborúkon miközben könnyes aggódással szemlélik az esőerdők irtását. Nem szeretném elbagatellizálni a környezeti pusztítások hatását, de azt szeretném hogy néha egy kicsit más oldalról is szemléljük a témát. Talán ezért gondoltam hogy elkészítem ezt a Bioetanolt népszerűsítő matricát.

Bevallom az ötlet nem saját, valahol az interneten láttam egy hasonlót. Kicsit átterveztem és belevittem egy csepp magyar vonatkozást, egy kedves nyomdász barátom pedig elkésztette. Köszönet a nyomdalabor.hu-nak a kivitelezésért.

A matrica alapja kiváló öntapadós fehér vinyl, piros, zöld fekete színnel szitanyomva. A mérete 100 mm x 33 mm

Ez a matrica - korlátozott számban - mindenki számára díjmentesen elérhető.

Vagy személyesen tudom átadni vagy postán küldöm. Mivel a postaköltség gyakorlatilag több mint a matrica bekerülési ára ezért sajnos nem tudom finanszírozni. Az utánvétel költségességéről ne is beszéljünk. A postázáshoz egy jól bevált módszert javaslok mely a hatvanas évektől kezdve kiválóan működött az analóg társkeresési gyakorlatban, ez pedig a válaszboríték. Ha levélben kapok egy megcímzett felbélyegezett válaszborítékot akkor abba belecsúsztatom a matricát és visszaküldöm.

Ha valakit érdekel dobjon egy mailt az ego.akos kukac gmail.com címre.

Etanol Blog új helyen


Sajnos technikai okok miatt szükségessé vált az Etanol Blog költöztetése a blog.hu rendszeréből. Ez a művelet már rég óta váratott magára, de most év végére körvonalazódott, szükségem van a függetlenségre. Az új helyen immár etanolblog.hu címen folytatom az eddigi munkát. Az eddigi cikkeket és hozzászólásokat teljes egészében átköltöztettem, vagyis semmi sem veszett el. Az etanol.blog.hu címet amíg engedik átirányítom erre az oldalra.

Jelenleg nincs szükség regisztrálásra a hozzászólásokhoz, így bárki elmondhatja véleményét. 

Remélem itt is rátaláltok a szükséges tartalomra. A cél továbbra is az hogy az E85-ös autózással, átalakításokkal, az E85 üzemanyaggal kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, méréseket, érdekességeket közzétegyem.