BANNER

_

Ellenségünk a víz


Aki sokat jár E85 üzemanyaggal, annak feltűnhetett, hogy egyes tankolások után kicsit másképpen viselkedik az autó. Sőt sokan meglepődnek, amikor először E85-öt tankolnak, milyen borzalmas a változás, a motor egyenletlenül kezd járni és harmat gyenge lett. Egyszer már volt szó a panaszokról, de a téma nincs lezárva, ezért kicsit tovább kutattam, és további érdekességekre is fény derült.

Nem győzőm ismételni, az alkohol nagyon más tulajdonságú, mint a benzin. Ráadásul nem tiszta alkoholról beszélünk, hanem egy keverékről, az E85-ről.

Nézzük először az alkoholt.
Esetünkben az alkohol legnagyobb ellensége a rendszerbe kerülő víz. Na de, hogy is kerülhet víz a rendszerbe?
A gyártás során szinte biztos nem. Nagyon szigorúak a gyártástechnológiai folyamatok, itt nincs mese, a végterméknek vízmentes alkoholnak kell lennie. Jelenleg a Hungranánál készül az E85, ott helyben keverik bele a motorbenzint is. Itt nem kerülhet bele víz.
A szállító cégek zárt rendszerű szállítással egyenesen a gyárból viszik a kutakra az üzemanyagot. Ennél a lépcsőnél belenyúlni nem tudnak.
A kutakon földalatti tartályba kerül az anyag. Itt elvileg kerülhetne bele víz, még a levegő páratartamából is, de ez is szinte kizárt. Nem hagyják nyitva a tartályt, itt is zárt rendszerben van az E85.