BANNER

_

A súlyos adó miatt a bioüzemanyagokal kísérletezni lehetetlen


A Széchenyi Futamon, az Alternatív Hajtású Járművek versenyén eddig még nem indultak alkoholos hajtással. Sajnos tavaly későn eszméltem, de idén egyértelmű, hogy ott leszek. E85-tel viszont nem versenyezhetek, ezért úgy gondoltam, semmi gond, megyek én tiszta szesszel a technika lehetővé teszi. Persze ez csak vad álmaimban ilyen egyszerű, a gondok már az első lépésnél megkezdődtek.

A jelenlegi helyzet szerint ha törvényes úton szeretnék eljárni, minden liter alkohol után 2360 forintot kéne fizetnem. Teljesen lényegtelen mire használom az anyagot, a törvényhozók nem tesznek kivételt. A versenyre szánt 50 liter üzemanyag után a 118 000 Ft jövedéki adót befizetése sajnos vállalhatatlan. Vagy csoda történik, vagy a ezen múlik, mégsem lesz alkoholos autó a többi kísérleti jármű mellett.

Hogy milyen alternatívákat kerestem, és miként futottam zsákutcába mindegyikkel, a vezess.hu cikkében elolvashatjátok:

Csak szívjon az adóval, aki a bioüzemanyaggal kísérletezne
Két rögös út áll azok előtt, akik bioüzemanyaggal kísérleteznének. Vagy jótékony illegalitásba vonulva, harci kutyákkal támogatva vajákolnak a villanykerítés mögött, vagy hivatalos úton költik adóra az innovációra szánt összes pénzüket.

 » folytatás