BANNER

_

E85-átalakítás csőfogóval


Nap mint nap hallok jobbnál jobb ötleteket, ki hogyan alakítja át autóját, miként kísérletezik E85-tel. Ez az üzemanyag sokaknak megmozgatta fantáziáját, és bár a barkácsolásokban a suzukisok állnak az élen, BMW X5-ös tesztelőről is hallottam. 

Persze botorság lenne azt hinni, hogy az országhatár korlátot szab a gányolásnak. Nálunk szerencsésebb országokban sem riadnak meg a motorban való turkálástól. Svédországban a 1995-től kapható E85, és Európában az elsők között ott jelentek meg a gyári FlexiFuel autók, 1995-ben, 50 db Ford Taurus E85 flexifuellel kezdték. Az utólagos etanolosítás hivatalosan körülményes és drága dolog. Viszont úton útfélen kapható E85 (2009-től, minden évi egy millió liter fölött forgalmazó kúton kell lennie alkoholnak is), ezért teljesen ésszerű, hogy az amúgy fegyelmezett svédek között is akadnak elvetemültek, akik nem fogják vissza magukat.
 


Egy etanolos autó előzött meg éppen
 

A garaget.org Svédország carstyling.hu-ja. Itt akadtam rá Johan 1992-es, 1,4-es Citroën AX GTi-ére. Ez a típus nem ismeretlen nálunk, ezért kértem a tulajt, pár szóban mesélje el, hogy alakította át. 

Brazíliában 2008-ban több etanolt tankoltak, mint benzint


A Brazil Nemzeti Olajipari Hivatal szerint először 2008-ban fordult elő, hogy az etanol megelőzte a benzint az eladásokban, adta hírül az AFP hírügynökség. A jelentés csak a víztartalmú alkoholt vette alapul, amelyet Brazíliában tiszta formában tankolnak az autókba, és nem számolt a további vízmentesített etanollal, amit különböző arányokban a benzinbe kevernek. Ez utóbbival együtt még nagyobb lenne az arány az etanol javára.



A víztartalmú etanol eladásai októberre meghaladták a 15,8 milliárd litert, ami 44,9 %-al több, mint a megelőző évben, áll a jelentésben. Brazília jellemzően cukornád alapú termelésével a világ egyik vezető etanolgyártója, az USA után a második helyen áll. (Érdekes megjegyezni, hogy a 70-es évektől kezdve Brazília az első helyen állt, és az USA 2-3 év alatt, 2005-2006 körül vette át az első helyett. Ennyit számított, hogy az amerikai kormányzat nemzeti stratégiájába beemelte a bioetanolt...)

A brazil piacon eladott autók 90%-a képes tiszta alkohollal és benzinnel, illetve ezek bármilyen arányú keverékével üzemelni. Az USA-ban értékesített autóknál ez az arány kevesebb, mint 10%.

A brazil kutakon a tiszta szesz literje kb. 63 US centbe kerül, a helyi benzinár pedig 1,07 USD /l körül mozog.