BANNER

_

Panasz az E85 kutakra


A napokban érdekes információk jutottak el hozzám. Több szálon is is kritikák érték a hazai E85 ellátottságot.

Elsősorban az E85 víztartalmával vannak gondok. Sajnos az etanol másként reagál a vízre mint a benzin, nem lehet büntetlenül higítani. Még ha nem feltételezem azt hogy bárki is így nyerészkedne, annyi biztos hogy szegény alkoholra kicsi jobban oda kell figyelni mert még a levegő magas páratartalma sem használ neki. Nem tudom, hogy a gyártási technológia vagy a szállítás során esetleg, a kúton kúton kerül bele a megengedettnél több víz de sajnos a tapasztalatok azt mutatják valahogy belekerül.

Az alkohol vízzel minden arányban elegyíthető. A kialakult hidrogén kötések miatt nem lehet mechanikus úton például ülepítéssel szétválasztani, ahogy a benzin esetében (például hiába áll éveken keresztül a pálinka nem válik ki belőle az alkohol). A vizes alkoholnak más tulajdonságai vannak,  nem csak az oxidáció miatt problémás hanem a tiszta E85-tel beállított tökéletesen működő motor vizezett anyaggal meglepetéseket okozhat. Egy szervizben napokig nem jöttek rá egy hiba okára mire kiderült a vizezett etanol miatt vannak a gondok.

De ez csak az egyik oldal, a másik probléma a nem megbízható E85 utánpótlás. Sajnos még kevés kút van hazánkban ezért sokan viszonylag messziről látogatják az E85-ös kutakat. Nem csoda ha rossz néven veszik a készlethiányt.  Zsolti Szlovákiából jár át E85-öt tankolni de már negyedik alkalommal futott lyukra a győri kúton. Az utolsó készlethiány április vége óta tart, és ki tudja meddig nem lesz etanol Győrben.

Az tény hogy új dologról van szó, biztos nehezebb felmérni az igényeket, betartani a megfelelő technológiát, de  - a dolgok hátterének ismerete nélkül kijelenthetem - nem túl nagy elvárás, hogy ha valaki elvállalja az biztosítsa a készletet és a megfelelő minőséget. Szerencsére nekem eddig nem voltak ilyen jellegű tapasztalataim, de megpróbálok utána járni milyen feltételei vannak a forgalmazásnak, milyen minőség-ellenőrzés van.