BANNER

_

E85 cikk a Figyelőben - 2011. június 9-15.


Az ajánlott E85 ár


E85 300 Ft/l egy AGIP kúton
Miklós barátom rendszeresen küldi az információkat ha kiemelkedően abszurd E85 árral találkozik. Van, hogy egy benzinkúton egy nap kétszer is árat változtatnak. A legnagyobb keveredés szerdánként szokott lenni, amikor a benzin ára is változik. Mivel az E85 gyártója egy hét késéssel követi az üzemanyagár mozgását, ezért láttunk már példát arra, hogy egy napon, amikor a benzint 5 forinttal csökkentettek, az E85 ára 5 forinttal emelkedett.
A benzinkutak árképzésébe nincs beleszólása a gyártónak. Egyes kúthálózatok központi döntésre változtatják az árakat, a magán kutak a forgalom és a környező kutak ára alapján döntenek.
Például Érden nagyon kedvező, hogy egymáshoz közel több E85-öt forgalmazó kút is található, az árképzésük körülbelül egy forint különbséggel történik, de megyei szinten a holtankoljak.hu adatbázisa szerint az első háromban biztos megtaláljuk az egyiket.

A Hungrana azaz a Green Power E85 Kft új kezdeményezése, hogy honlapján a www.greenpowere85.hu oldalon feltüntetik az ajánlott fogyasztói árat. Ez az ár nem a nagykereskedelmi ár, hanem a kiszállított és haszonkulcsal terhelt javasolt ár. Vagyis ha valaki ennyiért forgalmazza, akkor valószínűleg nem jár rosszul.

Ma 277 Ft/l az ajánlott ár
A mai (2011. június 20.) állapotot nézve az E85 javasolt fogyasztói ára: 277 Ft/l.
Budapesten csupán 2 kút volt, aki körülbelül ennyiért kínálta, Pest megyében 11, bár ott a plafon is 279 Ft/l. A gazdagságáról nem annyira híres Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legolcsóbb kút is egy forinttal többet kér literjéért. Sajnos azon a környéken a 300 Ft/liter a divat, Szabolcsban 289-től indul a plafonig.

Magam részéről üdvözlöm a kezdeményezést, mert a 300 forintos árat felháborítónak tartom, az ajánlott ár az, ami ad némi iránymutatást az E85-öt tankolni szándékozók részére.

Szándékom, hogy az etanolblog.hu oldalon az E85 ajánlott árát folyamatosan, jól látható helyen feltüntessem. (Már meg is tettem,  az oldalon ezentúl a jobb oldali sávban megtalálható)