BANNER

_

Kérdőív az E85 új adójával kapcsolatban


A jövedéki adó okozta áremelés miatt sok elkeseredett, sokszor indulatos levelet kapok az E85 üzemanyag eddigi használóitól. A legutóbbi hozzászólások is azt mutatják, hogy az E85 ára szépen 300 forint fölé emelkedik. Sajnos sokan már végképp lemondtak a bioetanolról, a közelgő tél sem fog segíteni.

Ettől aggasztóbb, hogy ma egy ilyen SMS-t is kaptam: "A Maglódi úti kút befejezte az E85 értékesítését. Az utolsó ár 313 volt a 369 benzin mellett."

http://etanol.info.hu/kerdoi
A Magyar Bioetanol Szövetség is szeretné megismerni a felhasználók véleményét a kialakult helyzettel kapcsolatban, amit akár szerkesztett formában, publikációiban felhasználhat. Nem hiszem, hogy ezzel bármit is elérünk, de legalább látható lesz mit is gondolunk. Ezért arra kérek minden olvasót, E85 használót, hogy szánjon rá pár percet a MBSZ legújabb kérdőívének kitöltésére. Még ha forrnak is az indulatok, a vélemény lehetőleg politikamentes legyen.

A válaszokat két hét múlva szeptember 21-én 27-én valamikor kiértékeljük.

A kérdőív itt érhető el: http://etanol.info.hu/kerdoiv/

E85 helyesírás


Ha valaki az interneten, weboldalakon, fórumokban, esetleg nyomtatott  anyagokban próbál tájékozódni E85 témakörben, észrevehette, hogy gyakran nem egységes, esetleg feltűnően helytelen a kapcsolódó kifejezések írása.  Röstellem, de az én helyesírásom is csapnivaló. Próbálom fejleszteni magam, de sajnos nem elég látványos a javulás, a vesszők számomra ellenségek, úgy érzem, sosem fogom megtanulni, hová igen és hová nem. Mégis igyekszem és úgy érzem, fontos, hogy helyre tegyünk néhány hibát.

Tipikus probléma az idegen nyelvű írásmód használata. Sajnos, legtöbbször szakmai anyagokban tűnik fel az ethanol vagy a bioethanol, de olvastam már dieselt és titániumot is. Magyar környezetben, ha erre van magyar kifejezés, akkor szigorúan ezt az írásmódot  kell követni, vagyis etanol és bioetanol. A bio egybe íródik az etanollal, a kötőjel is helytelen.

Sokszor magának az E85-nek a leírása is gondot okoz. Helytelen az E-85, e85, E 85. Egybe és nagy e-vel kell írni az E10, E20, E100-hoz hasonlóan. Gond adódhat a bioüzemanyag leírásával is, nem kell külön írni, még kötőjel sem kell. 

A bioetanol alapanyaga hazánkban kukorica, a termék kukoricafeldolgozóban készül. A kukoricafeldolgozó több mint hét szótag, mégsem kell elválasztani. Az E85 benzinkúton kapható, vagyis hivatalos nevén üzemanyagtöltő állomáson. Elsőre nem tűnik rossznak az üzemanyag töltőállomás, de mégsem az a helyes.

Az E85 kapcsán szóba kerül a környezetvédelem is. Itt aztán a legvadabb dolgokkal lehet találkozni, nem csak tartalmilag. Néhány kifejezést szerintem sokszor még egy poszton belül is el szoktam rontani. A legfontosabbak, amelyek írására figyeljünk oda:  károsanyag-kibocsátás, környezetvédelem, környezeti terhelés, ÜHG, üvegház hatású gázok kibocsátása, üvegházhatást okozó gázok.

Az átalakításokról olvasva ismét durva dolgokat fedezhetünk fel. E85-benzin vegyes üzemű használat, E85-átalakító elektronikával. Ügyeljünk a kötőjelre az E85 után, mindkét esetben más miatt írjuk így. A kötőjel egyébként is kényes téma a webes gyakorlatban, mert a gondolatjelet () is kötőjelként (-) szokták jelölni, bár HTML kód létezik rá. Most itt nem posztom a két jel használatának bemutatása, de a számtartományok között gondolatjelet  kéne használni, ráadásul szóközök nélkül. Például: 25–30% többletfogyasztás. 

A termékneveknek általában különleges írásmódjuk van, nem biztos, hogy a helyesírás szabályait követik. Minden esetben a cég előírásait kellene követni a kis- és nagybetűk használatával is. Néhány példa:  GreenPower E85, BioETUN, E85power, POWERTUNING, FlexPro, Hunflex, stb.

Talán nem tartozik szorosan ide, de általános probléma a mértékegységek helyesírása. Nekem is jobban tetszik a km/ó, mint a km/h, de hazánkban 1960-ban bevezették az SI mértékrendszert, így mégis az utóbbi a helyes. A mértékegységeknél a szóközzel is csínján kell bánni. 100km/h, 100 km / h - a két tipikus hiba, hogy vagy kevés, vagy sok a szóköz. Érték, szóköz, mértékegység a helyes írásmód. Ezzel szemben a % jelet tapasztjuk a számhoz, pl. 85%.

Azt hiszem, röviden ennyi. Talán még egy dolog, ami engem zavar, és sajnos mostanában rendkívül sok sajtóanyagban, meghívóban szerepel, ráadásul boldogan veszi át a népnevelő televízió is. Ez pedig a csúnya, terpeszkedő kifejezéseknek, mint például a megrendezésre került vagy a bevezetésre kerül. Brrr…   Mennyivel szebb ezeket igei szinonimákkal helyettesíteni: megrendezték, bevezették.


A végén szereném megköszönni Kazai-Adamkó Fanni áldozatos munkáját, aki ha észreveszi az új írást próbálja kijavítani a hibákat.