BANNER

_

Szemétből alkohol? Halálos bűn.


A napokban kaptam egy sajtóközleményt amit az RTL hiradója is megtámogatott
A tudósítás arról szólt, hogy növényi hulladékból állítanak elő bioetanolt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. Az új technológiának köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor illetve feldolgozásakor keletkező hulladékot dolgozzák fel, és állítanak elő környezetbarát energiát. A hároméves kutatómunka eredményét a héten hozták nyilvánosságra az egyetem kutatói.



ÜZEMANAYG?


Az eljárás nem világszenzáció, a  Michigan State University jelentős előrelépéseket ért el lignocellulóz alapú bioetanol gyártásban, sőt a Honda is foglalkozik ezzel. Ráadásul Békéscsabától 20 km-re, Újkígyóson ilyen kísérleti üzemet telepítenének. Tudomásom szerint Olaszországban is van egy működő, kísérleti üzem.

Mindentől függetlenül nagyszerűnek tartom, hogy Magyarországon, fiatal kutatócsoport kezdett a témával foglalkozni. Természetesen azonnal megkerestem a kutatás vezetőjét Dr. Hodur Cecíliát, a SZTE Mérnöki Kar dékánhelyettesét aki megígérte, hogy további részleteket árul el a fejlesztésről, amiről hamarosan beszámolhatunk.

A hír megjelenése ismét megbolygatta az etanol állóvizét. Két friss anyagot is ajánlok a témában.



Az egyik, Hőnyi Gyula cikke a Napi Onlájnban: "Még mindig lehetnénk bioüzemanyag nagyhatalom" címmel  a másik Ötvös Zoltán cikke a Népszabadság Online-on: "Cukorcirokból bioetanol" - "Leraboljuk a természetet, vagy csak a felesleget használjuk fel?"

Felesleges kommentálnom a cikkeket, mert jól vázolják a jelenlegi helyzetet. Különösen érdekes viszont  Népszabadság cikkében Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetség programvezetőjének hozzászólása, aki "az emberiség egyik önpusztító formájának" tartja a biomassza energetikai felhasználását. Nocsak, Róbertnek biztos van jobb ötlete, amiről mi  is szívesen beszámolnánk.

Bioetanolt tankoltam 169 forintért


Ma Etyeken tankoltam, hozzám ez a kút van a legközelebb ahol E85-öt tölthetek. Nem nagyon szoktam figyelni az árát, legtöbbször ürülök ha E85 kútra lelek, nincs esély a válogatásra. A fizetésnél vettem észre hogy valami nem stimmel, tízezer alatt tankoltam a por száraz autóba. Az E85 ára 168,9 Ft volt literenként.



Pár hete, amikor mélyen volt a benzin az E85-ből is próbáltak engedni, de kevesen lépték át a lélektani 200 forintos határt. Mindenki saját zsebre adta a kedvezményeket, próbált megszabadulni a készlettől. Holnap megint drágul a benzin, az árrés nő, szerintem nem sokat kell várni, hogy visszaálljon a tavaly nyári állapot.

Persze azonnal tudakoltam az olcsóság okát, és a szomorú végkiárusítás a megfejtés. Eladják a készletet és egyelőre befejezik az E85 forgalmazását Etyeken. A nyár közepén kezdték amikor még hasított az alkohol, a környéken még sem voltak vevők a dologra. Míg Érden az Avia kúton pörgött a szesz, Etyek környékén úgy látszik kevesebb a kísérletező. Sőt volt, hogy a fele-fele arányban tankolt benzin-alkohol keverékkel nem voltak megelégedve, és visszajöttek, hogy szívják le és fizessék vissza az árát.



Amikor a legnagyobb volt a különbség, még akkor sem volt biztos, hogy valaki anyagilag is jól járt az E85-tel. Az alkoholos többletfogyasztás felfalta a profitot. Az igazi megoldás legalább a 100 forintos árkülönbség lenne. Ez az idő, addig a percig, amíg egyetlen egy E85 gyártó cég létezik, addig sajnos nem fog eljönni. Talán egy jövendőbeli árverseny mozdíthat a dolgon.

Persze van egy másik lehetőség is, amire nem vágyom. Hiába vagyok híve az alkoholos autózásnak azt azért mégsem szeretném hogy a benzin áremelkedése hozza meg ezt a különbséget.