BANNER

_

Kedvezményes tankolás az AGIP-nál


A múlt hétvégén megérkezett a Bioetanol Klub Kedvezménykártyám, amely többek között az AGIP hálózaton belül 5 Ft/liter üzemanyag-kedvezményre jogosít. Ma elmentem és kipróbáltam a hozzám legközelebb eső AGIP kúton. 33,86 liter E85 vásárlása esetén 170 Ft kedvezményt kaptam. Ennek kapcsán arra gondoltam, számba veszem az általam ismert alternatívákat, miként lehetséges - ha lehetséges egyáltalán, - kedvezményesen E85-höz jutni.

170 Ft kedvezmény 34 literen

Sajnos az AVIA kártyás hálózatát még csak most építik, a magánkutakon sem sok lehetőség van, így egyedül az AGIP kedvezményes tankolás jöhet szóba. Elsősorban a mindenki számára ingyenesen elérhető AGIP Premio Club kártyája, illetve a már említett Bioetanol Klub és az Euro Discount Club közös kártyájával számoltam. Létezik a Forens autóklub kedvezmény is, a Bioetanol Klubhoz hasonló lehetőségekkel -5 forint kedvezménnyel, azzal a különbséggel, hogy ott ingyenes az igénylés. Regisztráltam oda is, de még nem jött meg a kártya. Hétfőn megjött a kártya. Mindhárom esetben lehetőség van az E85 mellett más üzemanyag kedvezményes vásárlására is, hasonló feltételekkel.

Az igénylések internetes regisztrálással történnek: a Bioetanol Klubé itt, a Forensisé itt, a Premio Clubé itt. A Premio és a Forensis esetben beleegyezik a jelentkező, hogy a személyes adatait direkt marketing célokra is felhasználják, az adatvédelemről szóló, mindenkor hatályos jogszabályok betartása mellett. Ezeknek a kedvezménykártyáknak a vásárlási szokások feltérképezése és adathalászat is a célja, ezt tudomásul kell vennünk a kedvezményekért cserében.

A BIOETANOL KLUB EDC Classic kártya

5 Ft/l kedvezmény - kártya ára: 3500 Ft
www.bioetanolklub.hu
A Bioetanol Egyesület bocsátja ki, érvényessége egy év. Megkaphatja bárki, aki az egyesületbe legalább 3500 Ft-ot pártolótagsági díjként befizet. Egy év múlva lehetőség van ismét igényelni, szintén minimum 3500 Ft befizetése után. Ha valaki E85power kit-et vásárol az interneten, akkor ingyen kap hozzá egy 1 évre szóló kártyát, utána nem kötelező meghosszabbítania.

Üzemanyag-vásárláskor - fizetés előtt - kell felmutatni a kártyát, az elfogadóhely munkatársa ellenőrzi az érvényességet, adott esetben beolvassa a kártyán szereplő vonalkódot. Az elfogadóhely nem vonja össze a kedvezményeket, vagyis ezzel a kártyával üzemanyagot vásárolva nem jár prémium pont. A kártyával kapcsolatos alapfogalmak itt megtalálhatóak.

A kártyával az üzemanyag literenként 5 Ft-tal olcsóbb.
Számításainkhoz azt az esetet véve alapul, ha 3500 forintnyi támogatásunkért kapjuk meg a kártyát: 3500/5, azaz 700 liter üzemanyag vásárlásakor vagyunk nullán. Ez 9 literes alkoholos fogyasztással 7777 km megtételét jelenti a jelenlegi üzemanyagárakon, vagyis ha valaki évente ennél többet megy, akkor már nyereséges a dolog. Naponta legalább 21,3 kilométert kell menjünk a hétvégéket és az ünnepnapokat is beleszámítva. Ez nem kevés a nullszaldóhoz, de végül is nem lehetetlen. Az E85-ös átalakítás úgyis csak azoknak éri meg, akik sokat használják az autójukat, azaz a havi 650 km szerintem meglehet. Ha pedig a kittel együtt kapták a kártyát, akkor egy évig minden egyes liter 5 Ft nyereség.

Forensis Autóklub

5 Ft/l kedvezmény - kártya ára: 0 Ft
www.forensis.hu
Az elmélet gyakorlatilag ugyanaz, mint a Bioetanol klub esetében, azzal a különbséggel, hogy a Forensis kártya díjmentes, és az AGIP-nál nemcsak üzemanyagra ad kedvezményt, hanem egyéb termékekre is:
  • DieselTECH üzemanyag: 10 Ft/liter (2011. márciustól)
  • Egyéb diesel üzemanyagok: 5 Ft/liter
  • Benzin üzemanyagok: 5 Ft/liter
  • E-85 üzemanyagok: 5 Ft/liter
  • Motorolajok 10%
  • Autóápolás: 10%
  • Shop termékek: 10% (kivéve: autópálya matrica, dohányáru, telefon feltöltés, újságok)
  • Snack termékek: 20%
  • Gépi autómosás: 20%

Kicsit tanulmányoztam az oldalon feltüntetett kedvezményeket, többek között az engem érintő gumiárakat. Például a NOKIAN 205/50 R16 87V - 49.730 Ft a bruttó listaára - 35% kedvezménnyel = 32 225 Ft. Ez kicsit megdöbbentett, mert akció nélkül bárhol megvásárolható ilyen áron, sőt a startgumi.hu oldalról 31 406 forintért. Jeleztem a Forensisnek, akik készségesen visszajeleztek, hogy az importőrök által kiadott listaárakat tüntetik fel, de egyeztetnek az illetékessel. Pár perc múlva meg is jött a válasz a kedvezményt adó helytől, hogy több ezer cikkszámot tartanak nyilván és figyelik a kiskereskedelmi árakat országszerte, ilyen kirívó esetek sajnos óhatatlanul előfordulhatnak egy-egy méret esetében. Másfelől ilyenkor, január végén nem tömeges a nyári abroncsértékesítés, ezért ezek ún. alapkedvezményes árak, melyek a piacon ilyenkor szokásos kiskereskedelmi áraknak felelnek meg. Mindezeket, és a várható gyártói áremeléseket figyelembe véve azt javasolták, hogy ezeket az abroncsokat jelenleg a Forensis honlapon megtalálható (tavalyi) áron most meg tudom vásárolni, ráadásul a házhoz szállítás ingyenes, míg az említett konkurenciánál nem. Na mindegy, legyen ez bárhogy is, az tény, hogy a hozzáállás pozitív és gyors volt.

Kiegészítés: A cikk megírása óta próbáltam használni a Forensis kártyámat a biatorbágyi kúton. Kiderült, hogy ott nem használható csak az AGIP saját kútjainál, illetve azoknál a partnereknél ahol külön szerződést kötöttek erre. A pontos kútlista a forensis oldalán megtekinthető.


AGIP Premio Club

1,6 Ft/l kedvezmény - kártya ára: 0 Ft
www.premiokartya.hu
A Premio Club az Eni Hungaria Zrt. által működtetett, hosszú időtartamra tervezett törzsvásárlói rendszer, melyben a tagok Premio Clubkártyán az Eni Hungaria Zrt. által meghatározott vásárlásaik alapján, a Működési Szabályzatban meghatározott módon, árukra, szolgáltatásokra, ajándékokra beváltható pontokat gyűjthetnek. A Eni Hungaria Zrt. a kártyabirtokosok részére egyoldalúan nyújt kedvezményt, így jogosult a program jellemzőit, feltételrendszerét bármikor egyoldalúan megváltoztatni.

Minden liter üzemanyag tankolása esetén 1 prémium pontot írnak fel a kártyára. Bármely shoptermék vagy szolgáltatás vásárlásakor minden elköltött 100 forint után 1 prémium pont jár. (Kivételek: mobil feltöltőkártya és a dohányáru vásárlása esetén minden elköltött 300 Ft után 1 pont kerül felírásra a Premio Club kártyára. Autópálya matrica vásárlás esetén nem jár pont.)

Kedvezményes üzemanyagvásárlás csak a felírt pontok rovására történhet. Vagyis, hogy kedvezményt kapjunk, ahhoz előbb vásárolni kell. Literenkénti -16 forintos jóváíráshoz 9 pontot vonnak le.
A képlet tehát viszonylag egyszerű, 10 literből kilenc litert kell teljes értékűen megvásárolnunk, hogy egy litert olcsóbban kapjunk.
Számszerűsítve a mai tankolásom kerekített értékeivel:
265 Ft x 9 = 2385 Ft + (265-16=249) = 2634/10 = 263.4 Ft/ liter azaz 1,6 Ft kedvezmény literenként.

Hát ettől nem dobok hátast, ez valami olyasmit jelent, hogy a tankoláskor vásárolt csoki negyede ingyen van. Az előző 700 liter üzemanyaggal számolva nevetséges 1120 Ft jön ki. Léteznek persze kicsivel nagyobb kedvezményt adó kártyák az ezüsttől a platináig, de azok nem a hétköznapi halandók üzemanyagfogyasztási szokásaihoz igazodnak, az ezüsthöz is minimum havi 200 litert kéne tankolni.

Konklúzió

Mindhárom esetre elmondható, hogy üzemanyag vásárláskor a megtakarítás inkább pszichikai, mit valóságos. A BIOETANOL KLUB és a Forensis kártyája mellett az szól, hogy nemcsak az AGIP-nál érvényesíthetőek a kedvezmények, hanem a kosztolástól az autómosókig, általában 10% kedvezménnyel. Aki ilyesmire is vágyik, rentábilis lehet a beruházás a klub esetében is. Az ENI-nek is vannak olyan partnerei, ahol további pontokat írnak fel kártyánkra, de igazából nem számottevő a hálózat. viszont a Premio pontok nemcsak üzemanyagra hanem más termékekre is beválthatóak.

Az Agip Peremio felejthető, más kedvezményekkel a Bioetanol Klub kártya megérheti


Ha mindent összevetünk, akkor úgy járunk a legjobban, ha inkább egy közeli fehér vagy AVIA kutat keresünk fel, ahol valószínűleg minden AGIP kedvezménynél olcsóbb az E85. A tudatos vásárló tájékozódhat a holtankoljak.hu alapján, hogy a környezetében vajon hol mérik a legkevesebbért az etanolt. Például esetemben, ha nem az AGIP-hoz megyek Biára, hanem Érdre, ami kb. ugyanolyan messze van, ott 257-ért tankolhattam volna egy magánkúton. Ez 8 Ft tiszta haszon literenként, ennyit pedig egy kártya sem kínál.