BANNER

_

Targonca E85-tel


Jelenleg nincs gyakorlat a kisebb munkagépek károsanyag-kibocsátásának mérséklésére. Bár újabban fel-feltűnik egy katalizátor, de például a targoncák esetében ez nem tipikus. Az E85 használata elvileg lehetséges alternatívát kínál, bár ennek az üzemanyagnak a befogadására kevés munkagép képes.

A munkagépek E85-üzeme is megoldható

Ami eredetileg benzines motorral üzemel, az könnyebben, vagy nehezebben, de átalakítható E85-re. Autójuk és motorkerékpárjuk mellett sokan használják kerti kisgépüket is E85-tel. Logikus, ha valaki olyan munkagéppel kénytelen dolgozni, amin nincs katalizátor, nyilván szeretne tisztább üzemet a saját környezetében, kertjében. Tény, hogy az alkoholos kisgépek kipufogógázának szaga is kellemesebb. Legutóbb én is E85-tel nyírtam le a füvet, és a kapagépünk is azzal dolgozik. Ami kicsiben működik, az működik nagyban is, és fordítva, vagyis ha munkagép, akkor akár lehet nagyobb is. A probléma csak az, hogy a munkagépekre nem jellemző a benzines üzem.

Egy vadi új NISSAN targonca átalakításának menetét az autopro.hu oldalon írtam le. Érdemes odakattintani: www.autopro.hu - Targonca E85-tel

Aradszki válaszolt


Azt hiszem, eleget foglalkoztunk az E85 támogatásának megvonásával, a továbbiakban nem szándékoztam a témával foglalkozni.
Az E85 helyzete még most is bizonytalan, de a gyártó és a forgalmazók közötti egyeztetések elkezdődtek és az szinte biztos hogy a politikának nem sikerült kinyírni az E85-öt.

vezess.hu
Hogy most mégis ismét szóba került a kiváló döntés, annak egyik oka, hogy a kormány 2011. július 13-i ülésén elfogadta az új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégiát, amely a hazai energiaellátás hosszútávú fenntarthatóságát, biztonságát és gazdasági versenyképességét biztosítja. Az előterjesztett stratégia fontos célja az ország energiaimport függőségének visszaszorítása, a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése. Folytassam?

Valami hiba lehet a kormányzati egyeztetésben, mert ennek az elképzeléssel szembe dolgozik az E85 Bioetanol támogatásának részbeni megvonása, amit szintén a napokban fogadtak el. Dr. Aradszki András az etanol exportjáról beszélt a rádiónyilatkozatban.

A másik ok Aradszki úr reagálása.
A vezess.hu oldalon kicsit összefoglaltam az elmúlt eseményeket, és elküldtem az illetékesnek aki készségesen reagált megkeresésemre.
A válaszok nem tartalmaztak újdonságot, talán a legnagyobb meglepetés az volt, hogy a képviselő úr cikkemből értesült a NEM szavazatáról. Állítása szerint sajnálatos tévedésből történt.

A részletek itt olvashatóak:
www.vezess.hu - Vége az olcsóbb üzemanyagnak? / E85-sztori - Füstbe ment terv