BANNER

_

Kérdőív az E85 új adójával kapcsolatban


A jövedéki adó okozta áremelés miatt sok elkeseredett, sokszor indulatos levelet kapok az E85 üzemanyag eddigi használóitól. A legutóbbi hozzászólások is azt mutatják, hogy az E85 ára szépen 300 forint fölé emelkedik. Sajnos sokan már végképp lemondtak a bioetanolról, a közelgő tél sem fog segíteni.

Ettől aggasztóbb, hogy ma egy ilyen SMS-t is kaptam: "A Maglódi úti kút befejezte az E85 értékesítését. Az utolsó ár 313 volt a 369 benzin mellett."

http://etanol.info.hu/kerdoi
A Magyar Bioetanol Szövetség is szeretné megismerni a felhasználók véleményét a kialakult helyzettel kapcsolatban, amit akár szerkesztett formában, publikációiban felhasználhat. Nem hiszem, hogy ezzel bármit is elérünk, de legalább látható lesz mit is gondolunk. Ezért arra kérek minden olvasót, E85 használót, hogy szánjon rá pár percet a MBSZ legújabb kérdőívének kitöltésére. Még ha forrnak is az indulatok, a vélemény lehetőleg politikamentes legyen.

A válaszokat két hét múlva szeptember 21-én 27-én valamikor kiértékeljük.

A kérdőív itt érhető el: http://etanol.info.hu/kerdoiv/

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rövid vélemény az E85 jelenlegi helyzetéről:
Ami a kiskereskedők hasznát illeti, - Szánalmas ez a telhetetlenül kapzsi hazai vállalkozási miliő.
Az ostobaság csapdájába esett (kétharmad farkú) törvényalkotás pedig, a saját farkát harapja.

A kutas írta...

Kedves névtelen.
A kiskereskedő hasznáról nem tudom milyen elképzeléseid vannak.
Az árnak csak töredéke az árrés.
Viszont gondolom, hogy a költségekkel sem vagy tisztában.
Ettől eltekintve a jövedéki adó egy része így sem lett áthárítva a végfelhasználókra (autósok), hanem a csúnya kiskereskedők (benzinkutak) benyelték.
Nézd meg mennyi volt az adóemelés és mennyivel nőtt a kútár.

A kutas

Égő Ákos írta...

A gyártó körülbelül az adó felét benyelte, ez nettó 20 Ft-ot jelent. A másik fele a forgalmazótól függ, van olyan kút aki nem is emelt, de van olyan is aki a maradék húszat a vevőre hárította. Az AGIP például kb. 14 forinttal emelt a saját kutakon.

Csaba írta...

Azt csak nagyon halkan kérdezem, hogy miért változott mindig pontosan a benzinnel együtt az E85 ára? A kukorica ára nincs hozzánőve a kőolaj világpiaci árához. A 2010 szeptemberi 233 forintos és a 2011 áprilisi 289 forintos E85 ugyanabból a kukoricából készült, télen gondolom nem volt betakarítás...
A 233 forintos E85 árán is volt nyeresége a gyártónak és a forgalmazónak is. Ha ugyanabból a nyersanyagból készült, akkor 2011 áprilisban az 56 Forinttal drágább benzin idején is adhatták volna a 2010 szeptemberi áron. Csak a gyártó és a forgalmazó is mindig fix, 80-90 Forint körüli különbséggel számol a benzinhez képest. Pedig állandó százalékos különbségnek kéne lenni, hogy ne járjanak folyton rosszabbul az áremelések után az E85-öt tankoló autósok.
Véleményem szerint az állam által most lenyúlt 50 Ft simán benne volt az E85 gyártásban, hiszen 2010-ben nyereséggel képesek voltak 56 Forinttal olcsóbban adni. Annyi történt hogy állambácsi kiszemelte magának ezt a profitot, és belőtte az adót olyan szintre, hogy éppen ne dőljön be a gyártó és a forgalmazó.
Ha valaki nem ért egyet, ne indulatból tegye hanem cáfoljon meg. 2010 január óta tankolok E85-öt, minden tankolás adata megvan.

Névtelen írta...

nem akarom bántani a kutasokat, de valamit mahinálnak az E85-tel, mert adó emelés óta 8-9 dl-rel eszik többet az autó E85-ből, így már nem éri meg tankolnom az E85-t.

Valakinek hasonló tapasztalat?

Gász Zoltán írta...

szerintem ez baromira kútfüggő. Nekem áremelés előtt is volt olyan tapasztalatom, hogy az egyik nagyon olcsó kúton tankolva egy teljes lizerrel nőtt a fogyasztásom, aztán egy másikon tankolva visszaesett. Fontos, hogy a visszaesési fázis is meglegyen, enélkül simán lehet valami egyéb körülmény. pl más időjárád, vezetési stílus, dugó, guminyomás, szembeszél, akármi

Névtelen írta...

már a 4. tank E85-tel próbálkozok :( ez az utolsó.

mind a 4 tank különböző kútról van. eddig nem volt vissza esés :(

Névtelen írta...

Nekem is emelkedett a fogyasztásom egy literrel.
Kutat nem cseréltem, mindig ugyanott tankolok.
Múlt héten reggel +16C fokban másodikra alig indult, raktam hozzá 5 liter benzint 60 liter tank-hoz és megjavult a reggeli indítás. Ma megint tankoltam és megint + 1 liter többlet fogyasztásom van pedig most nagyon takarékosan vezetek!
Következő tankolás benzi lesz, nekem már nagyon mínuszos az alkoholizálás.
Elegem van.

Névtelen írta...

Benzin.
- Nincs meglepetés a fogyasztásban, tervezhető a hatótáv., a minőség állandó és olcsóbb.

E85.
- Zöld? kit érdekel manapság...
- Erősebb az autó? Nem használja ki senki ha a fogyasztását próbálja féken tartani. Dugóban, araszolásnál, országúton semmi jelentősége.
- Magyar termék? kb sz@rnak rá.
- Gazdaságosabb üzem? már rég nem, télen pedig sosem volt az.

Sajnos ez a helyzet :-(

Gregory írta...

Akárki akármit nyel be, nem tudom eképzelni, hogy akár a gyártó, akár a kút veszteséggel termeljen és értékesítsen. Egyedül a végfelhasználó dönthet úgy egyéb okok miatt, hogy minimális ráfizetéssel még veszi az alkoholt, egy kút vagy gyár biztos nem támogatja az autósokat, ez itt üzlet, nem közösség. Igazából még a nulla profitot sem tudom elképzelni, ha csak nem valami hatalmas elköteleződés lenne és pl. benzinen és egyéb dolgokon megvan a működéshez szükséges nyereség. Ettől persze még nem irigykedem a kutakra, de ha tényleg veszteséges lenne, megszüntetnék.

Névtelen írta...

Sajnos nálam eddig tarot az E85. :(
két napja 95-össel járok, mert a 4. tank E85 fogyasztás is 9,5 dl volt több a normál adó előtti állapothoz képest.

Gregory írta...

Remek, csökken a benzin ára, erre 4 Ft-tal növelik az alkohol árát a helyi kúton. Biztos logikus...

iqlight írta...

"A válaszokat két hét múlva szeptember 27-én kiértékeljük."

Öööö.... lemaradtam valamiről? :P

Égő Ákos írta...

Bocsánat, félig kész az anyag, remélem nemsokára megjelenhet. Még egy kis türelmet kérek.

Névtelen írta...

Itt a következő etanol jövedéki adó emelési javaslat:

"Koszorús László a nyár elején még adómentes bioetanol jövedéki adóját a mostani 40 forintról 70 forintra emelné literenként.
A módosítók sorsa a november 14-i és a 21-i héten dől el, akkor tartják a parlamentben a módosítókról a szavazást és az adócsomag zárószavazását."

Forrás:
http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20111027-nem-sujtana-chipsado-a-turo-rudit-es-a-kakaoitalport-de.html

Lassan az összes jövedelmünket át kell adni a kormánynak és majd beosszák.
Majd lehet választani bioetanol jegyet kérünk vagy kukoricadarát hogy éhen ne haljunk :-(((

Névtelen írta...

Én még tartom magam az etanolhoz, bár már rááltam a téli E75 keverékre (5 liter B95-re tankolok tele E85-t.
Én amíg kijövök nullára addig maradok etanolos, bár ahogy elnézem Koszorús mester nem az én plusz 30 Ft-omon fog meggazdagodni, mert amióta az első 40 Ft-tal megemelték a cuccot, én magamon kívül még nem láttam E85 kútfejnél élő embert. Ez pár hónapos saját megfigyelés.

Szomorú hogy a jó dolgokat is szívós kitartó munkával teszik tönkre...

Megjegyzés küldése