BANNER

_

Holnaptól 50 Ft jövedéki adó az E85-ön.


Sokan találgatják, vajon mi lesz az adóemelés következménye? Van, aki a legrosszabbra készül, de sokan állítják, hogy nem lesz jelentős a változás. Az tény, hogy az idei jó kukoricatermés talán segít valamit a helyzeten, és a gyártó könnyebben építi be az adót az árba. Bár a napokban volt benzinárcsökkenés, a tendencia sajnos nem errefelé mutat. Remélem, a jelenlegi árkülönbség megmarad. Volt már rossz helyzet, akkor sem tántorodtam el, most sem fogok, maradok E85 használó. A jövő héten minden kiderül.

Az E85 adómentességének torára leszedtem és megfőztem az idei kukorica termésemet

A hivatalos NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL Központi Hivatal Jövedéki Főosztályának közleménye az alábbiakban olvasható:

"A jövedéki adótörvény módosulása alapján 2011. augusztus 28-tól az E85 üzemanyag adómértékét nem a jövedéki adótörvény 52. § (2) bekezdés a) pontja, hanem az 52. § (2) bekezdés b) pontja határozza meg.
A módosítás alapján változott az E85 üzem- anyag adómértékének meghatározása, azaz az ólmozatlan benzin tartalom mellett az E85 üzemanyag a bioetanol tartalma alapján is adózik.
Az előzőekben ismertetett módosítással összefüggésben 2011. augusztus 28-tól a jövedéki adótörvény 52. § (2) bekezdésében a felhasználási célhoz kapcsolódó adómérték meghatározásokhoz tartozó pontok eltolódtak, azaz a jelenlegi b) pont c) pontra, a c) pont d) pontra, és a d) pont e) pontra változott.
Az E85 üzemanyag adómértékének változása, valamint a felhasználási célhoz kapcsolódó adómérték meghatározásokhoz tartozó pontok eltolódása figyelembe vételével az érvényes jövedéki adó fajtakódok módosítása, és ahhoz kapcsolódóan az alkalmazott informatikai rendszerekben a szükséges átvezetések végrehajtása folyamatban van."

26 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egész pontosan tehát, egy liter E85-ben lévő bioetanolnak, 42,5Ft a jövedéki adója.
Kíváncsi vagyok az ajánlott fogyasztói ár alakulására is.
BekeTóni

Névtelen írta...

Viktor, Köszönjük!
Sehol nincs ilyen. Csak nálunk.
Úttörők vagyunk.... a béka segge alá.

Névtelen írta...

A környezetvédelemre és sok értelmetlen dologra milliárdok elmennek de az E85 támogatása már nem fér bele?
Pénzéhes dilettánsok...

Névtelen írta...

A környezetvédelem, csak egy valótlan kirakat dolog. Mindenki leszarja a valós környezetvédelmet.
Ha nem így lenne, a fővárosba nem lehetne dizellel behajtani.

Névtelen írta...

friss ár: 299 ft/liter

Névtelen írta...

Gratulálok!305 Ft/ liter! Eddig tisztán használtam, de a túlfogyasztás miatt így már megy a kukába az egész és így lesz ezzel még néhány 10ezer felhasználó. Így kell ezt Magyarország! Hogy gyulladna rátok az egész amit nem tudnak majd eladni a kutak!

Névtelen írta...

reggel az agip kúton 305 ft lett a szesz. Nekem kb. 20% a túlfogyasztás; 380 ft-os benzinárnál lenne egálban. Bár van átalakítóm, 1 tank benzin után 1 tank alkohol megoldást követem majd.

Névtelen írta...

Ezt az anti-magyar patkányt Fityiszt miért nem zavarjuk már el?

Névtelen írta...

Nálunk is emeltek E85 - 299 két kúton is.
B95 - 372 így van 24%.
Nyáron +20% túlfogyasztásom van, tehát 4% spórolás :-))
Télen 30% túlfogyasztás akkor már nem éri meg.
Ez nagyon kivan centizve!

Névtelen írta...

>A környezetvédelem, csak egy valótlan kirakat dolog. Mindenki leszarja a valós környezetvédelmet.
>Ha nem így lenne, a fővárosba nem lehetne dizellel behajtani.

Nagy,kövér +1, azzal a kitétellel, h a környezetvédelem mondjuk nem is a legjobb kifejezés, hisz a környezet egy halálosan laza vállrándítással fogja tudomásul venni, ahogy pár év múlva már a harmincasok-negyvenesek hullanak majd tömegével a mindenféle rákokban.
(Allergiás gyerekek már most meglévő arányairól és hasonlókról nem is beszélve most.)

Névtelen írta...

Kedvenc kutamon:
E85 310 Ft
B95 362,5 Ft

17%-os különbség, autó megeszik éves átlag 25% többletet.

Kár érte, szerettem zölden autózni, de többet nem fogok fizetni mint a benzinért.

Eyg újabb magyar gyártói és beszállítói sikersztorit fognak agyonverni...

Névtelen írta...

Van itt valami, amiben bízva nyugodtan aludtam az elmúlt pár hónapig, amikor szóba került a jövedéki adó növekedés. nevezetesen ez: http://ec.europa.eu/eu_law/state_aids/comp-2006/n234-06.pdf Itt még arról van szó, hogy 2012 végéig biztos nem lehet emelés. Ez mégis megtörtént. Ha érintett ügyvéd lennék, biztos rászánnék egy kis időt, hogy értelmezzem, lehetett-e ezt egyáltalán meglépni..

Névtelen írta...

Ez jellemző Magyarországra, és a tisztelt politikusainkra, pártállástól független. Ha van egy kis lehetőség arra, hogy spóroljon az ember, egyből kitalálnak valamit, hogy megszorongassák a nemi szervünket. Itt nem játszik semmit sem a környezetvédelem, sem pedig az ésszerűség. Csak az, hogy minél többet lenyúljanak tőlünk. Bő egy évig használhattam tisztán az etanolt, most szépen visszatérek benzines üzemre. Szégyellje magát mindenki, aki ilyen szemét módon zsigereli ki az embereket!!!

Névtelen írta...

Agip Komló 315 Ft/L . Nooooooormális?

Rohadjon meg orbán az összes szavazójával együtt.

Névtelen írta...

Agip - Zalaegerszeg 299.9 Ft

Avia - Zalaegerszeg 303,9 Ft

Az utóbbi mindig olcsóbb szokott lenni...

Csak ennél feljebb ne menjen. :S

Tamás írta...

Érdi Agip 304 ft. Azt hiszem ez a kút volt az egyik legolcsóbb közt. Mondjuk mindegy is, 300ért se venném már. Erről az alternatív üzemanyagról ennyit. Pedig nagyon szerette a kocsim, átalakítás nélkül simán ment 70%-nyi etanollal.

Égő Ákos írta...

Ha a Hungrana ajánlott ára 299 Ft/liter akkor a könnyedén belefuthatunk a 310 körüli árakba. Ez így nem fog sokáig menni szerintem.

Tamás írta...

De Ákos, ha már 280-290-es áron is necces volt akkor oly mindegy. Már a legutóbb mikor teletankoltam 278-ért akkor is húztam a szám. Mondjuk ahogy jönni fog a hideg úgyis áttértem volna tiszta benzin üzemre de így már most eljött a pillanat (sajnos).

Névtelen írta...

Nekem egy FlexiFuel Ford-om van, most eloszor kapott benzint Magyarorszagon. 313 lett volna az E85, a benzin 369. Lehetne meg keresgetni, lattam meg itt ott 290 koruli arakat, de nekem a 25% koruli tulfogyi + a surubb tankolas miatt itt szakadt el a cerna. A vege az lesz, hogy megszoritasokat jelentek be otthon, csak havi egyszer leszek hajlando teletankolni a verdát...

Névtelen írta...

Érden az AVIA még továbbra is tartja a 279Ft/L árat, ennek ellenére bejelentettem LPG átalakításra az autót, úgy tűnik hosszú távon talán az működőképesebb megoldás lesz.

Csaba írta...

Hordós kiszerelésben tiszta etanolt nem lehet venni a gyártótól? Majd otthon összepancsolom némi benzinnel... :))
Részben azért tartok ki az E85 mellett, hogy ne jöjjön be ezeknek a számítása... Bár szerintem még azt is ki fogják találni, hogy ha majd megvalósul az a bizonyos százmilliós átalakító-fejlesztési projekt, hogy csak azzal az átalakítóval szerelt autó mehet át a műszaki vizsgán, a többi nem...
Amúgy erősen gondolkozom az előgyújtást utólagosan módosító elektronika beszerelésén is, a nagyobb nyomaték miatt - ésszel autózva - talán el lehet érni egy kis fogyasztáscsökkenést.


ui: Ákos, a címben javítsd már ki a jövegékit jövedékire! :)

Égő Ákos írta...

Haha, vajon hányszor néztem rá erre a cikkre. :)
Javítom is.

Névtelen írta...

Tényleg 279 érden az AVIA kútnál, ma tankoltam, nagyon korrekt. Valami ingyen reklámot igazán csinálhatnál nekik, hogy van ahol tényleg egészében lenyelték a jövedéki adót.

Névtelen írta...

"ha majd megvalósul az a bizonyos százmilliós átalakító-fejlesztési projekt, hogy csak azzal az átalakítóval szerelt autó mehet át a műszaki vizsgán, a többi nem..."

Az vicces lenne. Akkor vizsgára majd benzinnel megy.

Végülis mikor, és mennyivel emelik az E85 adóját?

Névtelen írta...

Ja, hogy aug. 28.-án emelték. És okt.1.-vel nem változik az adója/ára?

Névtelen írta...

Debrecen legtobb kutjanal most 305-310 ft/liter, a legolcsobb a Kassai uti Agipnal 299/liter, balmazujvarosban tankoltam 2x legutobb ott meg 270/liter, volt de mostmar ott is 310 par napja..
R.I.P E85, utannanezek az LPG atalakitasnak nemsokara..

Unl

Megjegyzés küldése