BANNER

_

Új bioetanol matrica mindenkinek


A napokban volt szó a környezetvédők legújabb támadásáról mely után pár nappal sikerült is lejáratni magukat. Gondoltam hogy kitérek az új ámokfutásra de végül is a TotalCar cikke mindent elmondott, nincs miről beszélni.

Ami esetleg kapcsolódik az előzőekhez az az üvegház hatású gázok (ÜHG) számítása bioüzemanyagok esetében. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/30/EK IRÁNYELVE például azt is meghatározza, hogy a bioüzemanyagnak minimum 35% ÜHG megtakarítása kell legyen  (7b/2). A számításokkal nagyon részletesen definiálja (7d). Az energiaegységre számított üvegházhatású gázkibocsátás számítása teljes életciklusra vonatkozik,  a termőföld műveléstől a műtrágyázáson át a gyártásig. Például a betakarításkor használt dízel járművek káros anyag kibocsátásával is számolni kell. Ami viszont abszurd gyakorlat az összehasonlításoknál, hogy a fosszilis üzemanyagokat általában egynek tekintik. Arról már hallottam hogy a MOL  1,15-tel számolt figyelembe véve a finomítást, a szállítást. De vajon, hogy számolnak azzal hogy, a termelés sok helyen súlyos környezeti terhelés árán történik? Vajon milyen számokkal számolnak egy Mexikói-öböl-beli olajkatasztrófát?  Vajon van e valakinek fogalma a szibériai kitermelések környezeti hatásáról? Vajon hova számolnak néhány öbölháborút?

A bioetanol bírálói laza eleganciával suhannak át a fosszilis energiákért folytatott háborúkon miközben könnyes aggódással szemlélik az esőerdők irtását. Nem szeretném elbagatellizálni a környezeti pusztítások hatását, de azt szeretném hogy néha egy kicsit más oldalról is szemléljük a témát. Talán ezért gondoltam hogy elkészítem ezt a Bioetanolt népszerűsítő matricát.

Bevallom az ötlet nem saját, valahol az interneten láttam egy hasonlót. Kicsit átterveztem és belevittem egy csepp magyar vonatkozást, egy kedves nyomdász barátom pedig elkésztette. Köszönet a nyomdalabor.hu-nak a kivitelezésért.

A matrica alapja kiváló öntapadós fehér vinyl, piros, zöld fekete színnel szitanyomva. A mérete 100 mm x 33 mm

Ez a matrica - korlátozott számban - mindenki számára díjmentesen elérhető.

Vagy személyesen tudom átadni vagy postán küldöm. Mivel a postaköltség gyakorlatilag több mint a matrica bekerülési ára ezért sajnos nem tudom finanszírozni. Az utánvétel költségességéről ne is beszéljünk. A postázáshoz egy jól bevált módszert javaslok mely a hatvanas évektől kezdve kiválóan működött az analóg társkeresési gyakorlatban, ez pedig a válaszboríték. Ha levélben kapok egy megcímzett felbélyegezett válaszborítékot akkor abba belecsúsztatom a matricát és visszaküldöm.

Ha valakit érdekel dobjon egy mailt az ego.akos kukac gmail.com címre.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha például megújuló energiaforrásokat használnának a bioüzemanyag gyártásához máris nem kéne számolni a dízellel meg a benzinnel. A tüntetések hátterében meg mindig az olaj"maffia" áll. Mindenki aki kőolaj érdekeltségú, akinek egy kib@szott részvénye is van a Mol-nál vagy bármely üa forgalmazónál esetleg kőolaj kitermelő cégnél, mind azt fogja mondani, hogy a bioüzemanyag rossz és környezetszennyezőbb! Arra hivatkoznak, hogy a Föld X%-a éhezik meg több esőerdőt vágnak ki a növekvő bio üa. igények miatt. De kérdezem én?? hol érdekeljen engem az, hogy az éhezők Y%-a azért éhezik mert nem zabálja meg a millió számban rendelkezésére álló szarvasmarhát vallási okokból és egyéb fanatikus baromságok... Tény, hogy nem a bioetanol és a biorepce fogja jelenti a tökéletes megoldást de egye átmenetet képez a felé. Valószínű a vízautó jelenti majd az áttörést, vagy ha megoldják a hidrogén tárolási problémát a hidrogénautó.
Ez a mocskos anyagias viálg bassza el az életünket!!

Névtelen írta...

Még az előzőhöz folyt.
Arról nem is beszélve, hogy tucatjával állnak parlagon a termőföldek, mert nem veszik meg a szerencsétlen paraszttól a gabonát. És nem hiszem, hogy csak Magyarországon volna ez így. Nem szükséges újabb esőerdőt kiírtani a bio üa. miatt mert van millió hektár ami így is üresen áll. De ha ekkora morális problémát csinálnak ebből, nemcsak gabonából (kukorica, búza, és egyéb keményítő tartalmű magvak) lehet bioetanolt készíteni. Ott a szalma ami a mezőgazdaság vég és mellékterméke, amire nincs szükség. Abból is lehet csinálni etanolt, tény hogy költségesebb, de hosszú távon kifizetődő lenne, mert nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre. Bármilyen növényi melléktermékből lehet előállítani etanolt, a levágott fűből is amit ott hagynak megrohadni, hogy az ott lakók heteki szagolják a rohadó füvet... Minden növényi részben van cellulóz és a cellulóz is szőlőcukorból épül fel, és mint tudjuk cukrokból lehet alkoholt csinálni. Nehezebb feltárni az etanolt,ez tény, valamivel több energiát emészt fel, de ha mondjuk biogázzal fűtik az üstöt máris jobban hangzik.
Szóval mindenki gondolkozzon el ezen...

Üdv, Sid

Megjegyzés küldése