BANNER

_

A legzöldebb BMW E36 bioetanollal


A legutóbb egy Opel átalakításáról beszéltünk, most itt az akkor beígért gyönyörű matt zöld 328-ast.  Tölgyesi Attila a BioETUN V2 átalakító elektronikával vezérelte meg a hat hengeres motort. Érdekes és tanulságos írás, profi mérésekkel, melyek nagyon sokat elárul a nem kellő kapacitással bíró injektorokról, az 50-50% keverési arány szegénységéről.


Örömmel venném ha a legutóbbi két íráson felbuzdulva valaki részletesen beszámolna egy Hunflex készülékkel történt átalakításról és beszabályzásról, hosszú távú tapasztalatokról, esetleges mérésekről. Addig is tanuljunk az alábbiakból:

"2009 nyarán kezdtem el érdeklődni az etanolos üzem iránt. Neki is láttam a témával kapcsolatos könyvek és internetes oldalak után kutatni. Így jutottam el az etanol.blog.hu –ra is. A választásom is a BioETUN-ra esett, amikor rászántam magam az átalakításra. Az alany egy 1995-ös BMW E36 328, amiben egy 2793 köbcentis soros 6 hengeres (M52B28) motor található 220 ezer kilométerrel.  Ezt ki akartam egészíteni egy előgyújtás szabályzóval is, de ez a tervem sajnos nem jött össze köszönhetően a BMW hengerenkénti trafós megoldásának. Ez nem egy megoldhatatlan probléma, csak túlságosan is sokba került volna a kivitelezése és nem is volt garantált a siker. De a lényeg, hogy már tudtam járni E85-el. A 24%-os alapként beállított dúsítással nem igazán volt kibékülve az autó. Néha ingadozott az alapjárat, ami 28%-on elmúlt. A végleges dúsítást a már ismert és többek által is alkalmazott benzin-etanol közti fűtőérték különbséggel adtam meg. Ennek a meghatározásában FM2k számolási módszere sokat segített. Az E85 fűtőértéke mindössze 65.45% -a 95-ös benzinének. Ennek megfelelően 34.55%-al növeltem a hozzáadott üzemanyag mennyiséget. Sajnos a gyári injektorok ilyen mértékű dúsítást már nem bírtak kiszolgálni és ~4500 ford./min–nél elfogytak.  Ezt a problémát egy állítható üzemanyagnyomás szabályzóval orvosoltam. A gyári 3,5 báros nyomást  4,4-re emeltem. Ezzel a lépéssel 12,12%-al növeltem meg az üzemanyag mennyiségét, a következő képlettel számolva:

Ehhez nyújtottam meg a Bioetunnal a befecskendezés időtartamát még 20%-al. Így pontosan 34,55%-al növeltem meg a motorba juttatott üzemanyag mennyiségét.

Beállításokat követően a teljesítményt, nyomatékot és fogyasztást is mértem. Pontosabban 4 mérés volt. Referenciaértékként szolgált egy 95-ös benzinnel (B95) elvégzett mérés. Majd 2db népszerű keverési arány az egyik az 50-50–es, a másik pedig egy 25-75–ös (a benzin javára). Természetesen az átalakító elektronika és a megnövelt üzemanyagnyomás is csak tiszta E85 használatánál volt élesítve!

A + 6 lóerős teljesítmény kevesebb, mint amennyire számítottam. Alacsonyabb fordulaton nem lett magasabb a nyomaték, de az eredeti is bőven elég a városi autózáshoz. Jól látható, hogy milyen jótékonyan hat az E85 a motorra még akkor is ha csak 25%-át teszi ki a tankolt üzemanyag mennyiségnek. Nálam az 50-50–es arány teljes kudarc, nyomatéknál elég elkeserítő a helyzet. Még vezetés közben is lehetett érezni, hogy ezzel a konfigurációval nem az igazi.

A lambda értéken látszik, hogy a rettenetesen elszegényedő keverék okozta a feles arányban történ teljesítmény- és nyomatékvesztést.

A fogyasztásmérések azonos körülmények közepette lettek regisztrálva egy éjszakai próba során. A fogyasztás az elvárásoknak megfelelően alakult. Nem okozott meglepetést, hogy az E85-ös fogyasztás körülbelül a megnövelt dúsítással lett arányos.  

Üzemanyag

 

Város [l/100km] %-os növekedés Országút [l/100km] %-os növekedés Átlag [l/100km] %-os növekedés
100%B95 9,159 - 8,066 - 8,613 -
B95 50/50 E85 9,819 +7,1 8,745 +8,4 9,278 +7,7
B95 75/25 E85 9,708 +6 8,286 +2,7 8,997 +4,5
100% E85 12,179 +32,9 10,87 +34,8 11,521 +33,8

 

Hajdúsámsoni Avia kútnál viszonylag drágán 232 Ft-ért szoktam tankolni E85-öt. Sajnos ehhez néha majd’ 15 kilométert kell autóznom, de szerencsére legtöbbször útba tudom ejteni és akkor jól feltankolok. A hozzám egyik legközelebb eső Mol kútnál 323 Ft a 95-ös benzin.  Így 110 Forintot spórolok meg 100 kilométeren. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy télen még erről a kis spórolásról is le kellett mondani, cserébe viszont mindig - még -13 fokban is - beindult a gép.  Az átalakítás az elektronikával (+ beszerelés), nyomásszabályzóval és a szűrőcserével majdcsak 100 ezer Ft-ba került, a mérésekről nem is beszélve.

Ez az összeg kb. 90 ezer kilométer megtétele után, mondhatni soha nem térül meg, főleg az évi 10 ezer megtett kilométeremmel.  De nem is a spórolás volt a fő szempont amikor ebbe belevágtam. A továbbiakban még komolyabb fejlesztéseket tervezek, mind elektronikai mind mechanikai oldalról. Ezzel lemondva flexfuel üzemről, remélve hogy addigra sokkal több helyen lehet majd E85-öt tankolni. Teljesítménynövelés szempontjából az etanolra való átállás a legideálisabb választás.  Mindenképp ezen a vonalon fogok tovább haladni és már nem igazán szeretnék benzint tankolni a továbbiakban."

Tölgyesi Attila Debrecen

12 megjegyzés:

Gyurma73 írta...

hát igen .Mindenképp a kompresszió e melés lene a megoldás hogy ezzel kihasználható legyen a magasabb oktánszám.Persze ilyenkor érdemesebb egy hosszabb difit is rátenni mert az emelt kompresszió miatt a hasznosfordulatszámtartomány is lejjebb kerül pár százzal.

IQLight írta...

szép munka, meg az autó is szép :)
hol lesz a vége az átalakításnak? :)))

FM2k írta...

jó kis mérés, beszámoló!

április közepén muszáj lesz felújítanom az 1.4-es 100lovas skodámat, rettenetesen zabálja az olajat.
Ha már szétkapjuk a motort a gyűrűzéshez, a hengerfejből is síkolok a nagyobb sűrítéshez. Remélhetőleg május-június folyamán lesz belőle mérésekkel dokumentált cikk.
Ezen kívül alakul még egy alkoholos duplakarburátoros versenyautó is. Ez azért érdekes, mert a karburátoros szakik szerint "az E85 egy hugyozást nem ér"
Meglátjuk.

Kiru1 írta...

Gratulálok, szép munka! Precíz mérések és objektivitásra törekvés. egy pici számolási hibát látok csak, 323-232 forint az nem 110 hanem 91 forint megtakarítás literenként.

Ezzel együtt is elismerésem!
Kiru

exphil írta...

@Kiru1: nem literjén, hanem 100 km-en ennyi a megtakarítás

SOR6 írta...

Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
Az átalakítás még nem tudom hol fog megállni. De a következő lépés egy nyári hengerfej tuning lesz. Jövő ilyenkorra meg remélem, hogy beletudok rakni egy programozható motorvezérlőt, amivel már nem lenne gond megfelelő előgyújtást adni.

Bishop_civic_turbo írta...

Ez a leírás is nagyon tetszik, jók a mérések grat hozzá! Tetszik a színe is a kocsinak! Kicsit irigykedem is!

A hengerenkénti gyújtótrafó nem minden esetben rossz, azt nem jártad körbe, hogy a gyújtás jeladót nem lehet e valamilyen módon kicsit elállítani a gyáritól?
BMW-n nem lehet valahogy alapelőgyújtást állítani ? Mert Opelnál is ezzel a problémával álltam szemben, hogy elektronikus a gyújtás és ott mondták hogy a jeladó valamilyen tárcsán van amit nem nagyon lehet forgatni mert ék van és azt nem lenne jó elfaragni. Ekkor persze az jutott eszembe, hogy a vevő-érzékelőt teszem el nem konkrétan a Jel adó-t. Utána persze kiderült hogy kopogás szenzoros tehát fölös lenne a munka.

Kiru1 írta...

Exphil!

Igazad van! Elnézést, tévedtem!

Kiru

V6 30V írta...

Üdv!
Jó kis leírás!!
Nyugtass meg, hogyha beállsz egy jó kis pesti dugóba, vagy oda-odalépsz neki, akkor neked is azért felmegy 15L/100km-re?
Éjszaka nekem is 12-13 között eszik városban, hosszútávon 11-re tud lemenni max.. (2.8V6)

márfoglalt írta...

Csak a kötekedés kedvéért.. :) Én nem értek egyáltalán az etanol hajtáshoz, de a KOLLÉGA azt írta, hogy az etanol a 95-ös 65,45%-át adja a fűtőértékben.. Ebben az esetben, hogy azonos fűtőértéket érjünk el, akkor nem 100-65,45 (34,55%)-kal kell fokozni a befecskendezést, hanem 52,79%-kal.. Legalábbis ha azt vesszük, hoyg 1 egységem 100%ot produkál, akkor a 100-hoz a 34,55% gyengébb fűtőanyaggból 100/65,45 az így kapott érték az 1,527884..

A kötekedést félretéve.. Szép autó. ha megy, akkor rossz nem lehet és ki halott már rossz BMW-ről?? :O :D nekem 90' e34 525i van a birtokomban és örök szerelem.. :) jah és zöld.. :D

SOR6 írta...

@márfoglalt: Szia!
Igen, logiakailag teljesen helyénvaló amit írtál. Ezzel tisztában is vagyok de a gyakorlat azt mutatja,hogy bőven elég csak a külömbséget hozzáadni.
Egyébként lehet nyugodtan kötekedni. Szívesen fogadok mindennemű észrevételt, lehet az pozitív vagy negatív.
Ui.: Elnézést a késői reagálásra.

Üdv Atti!

SOR6 írta...

@márfoglalt: BMW-s fórumon írta egy srác: "Annyi jó autó van, amit ki lehetne próbálni, de ezt elrontottam ott, hogy elsőnek vettem egy BMW-t" :-))

Megjegyzés küldése