BANNER

_

Szemétből alkohol? Halálos bűn.


A napokban kaptam egy sajtóközleményt amit az RTL hiradója is megtámogatott
A tudósítás arról szólt, hogy növényi hulladékból állítanak elő bioetanolt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. Az új technológiának köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor illetve feldolgozásakor keletkező hulladékot dolgozzák fel, és állítanak elő környezetbarát energiát. A hároméves kutatómunka eredményét a héten hozták nyilvánosságra az egyetem kutatói.



ÜZEMANAYG?


Az eljárás nem világszenzáció, a  Michigan State University jelentős előrelépéseket ért el lignocellulóz alapú bioetanol gyártásban, sőt a Honda is foglalkozik ezzel. Ráadásul Békéscsabától 20 km-re, Újkígyóson ilyen kísérleti üzemet telepítenének. Tudomásom szerint Olaszországban is van egy működő, kísérleti üzem.

Mindentől függetlenül nagyszerűnek tartom, hogy Magyarországon, fiatal kutatócsoport kezdett a témával foglalkozni. Természetesen azonnal megkerestem a kutatás vezetőjét Dr. Hodur Cecíliát, a SZTE Mérnöki Kar dékánhelyettesét aki megígérte, hogy további részleteket árul el a fejlesztésről, amiről hamarosan beszámolhatunk.

A hír megjelenése ismét megbolygatta az etanol állóvizét. Két friss anyagot is ajánlok a témában.



Az egyik, Hőnyi Gyula cikke a Napi Onlájnban: "Még mindig lehetnénk bioüzemanyag nagyhatalom" címmel  a másik Ötvös Zoltán cikke a Népszabadság Online-on: "Cukorcirokból bioetanol" - "Leraboljuk a természetet, vagy csak a felesleget használjuk fel?"

Felesleges kommentálnom a cikkeket, mert jól vázolják a jelenlegi helyzetet. Különösen érdekes viszont  Népszabadság cikkében Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetség programvezetőjének hozzászólása, aki "az emberiség egyik önpusztító formájának" tartja a biomassza energetikai felhasználását. Nocsak, Róbertnek biztos van jobb ötlete, amiről mi  is szívesen beszámolnánk.

3 megjegyzés:

ChPh írta...

Hát, csak a felesleget semmi többet, már így is szinte repceföldekké alakult át minden...

Égő Ákos írta...

A családom még a repcének is örülne, a rendszerváltás óta parlagok a földek Drégelypalánkon. Pedig a háború előtt és utána is virágzott a gazdaság. Most azért kell fizetniük, hogy valaki beszántsa, mert különben büntetnek. Szóval, lenne szabad kapacitás bőven.

IQLight írta...

Héjj Demeternek igazsága van. Külföldön majd megveszik tőlünk a "hulladékot" és jóval drágábban visszavehetjük, mint üzemanyagot... ahelyett, hogy magunk állítanánk elő és adnánk el külföldre, vagy használnánk fel.

Csak hülyéket vesznek be zöldnek? Trendi dolog hülyének lenni, én megértem, de csak a civil szférában.

Megjegyzés küldése