BANNER

_

E85 kutak kormányzati döntésre


Idén a Hungrana Kft. tervei szerint a szerződött E85-öt fogalmazó töltőállomások száma eléri a 100-at. Ez persze nem azt jelenti, hogy mind a 100 helyen kapható E85 mert a tavaly téli bukások miatt vannak kutak ahol elbizonytalanodtak és hónapok óta üresen áll az E85 tartály. Ilyen például az etyeki kút ahol a lezárt kútoszlopon még a tavalyi ár olvasható.

A hálózat bővülésének nagy lökést adna ha egy nagyobb forgalmazó is csatasorba állna. Talán már nem nagy titok ha elmondom az AGIP erősen fontolgatja a lépést, illetve ettől talán már egy kicsit előrébb áll.


A svéd Statoil hazánkban is jelen van, de üzemanyagot nem forgalmaz

A Svédországi gyakorlatra viszont szerintem jó darabig várhatunk. Ott kormányrendelet mondja ki, hogy minden kúton kell E85-nek is lenni. De ez még semmi ettől durvább dologra is készülnek: „A svéd kormány 2014-től meg kívánja tiltani a benzin- és dízelüzemű svéd személygépkocsik gyártását, 2024-től pedig ezek használatát is az országban. „

A további részletekért érdemes ellátogatni a Népszabadság Online oldalra és elolvasni a Tudósítás az etanol-Kánaánból című írást.

7 megjegyzés:

Acmee írta...

Mondok egy titkot!

Nem erősen fontolgatja, hanem bevezetésre készen várnak!!

Legalábbis a környékünkön lévő 2 Agip kúton is tele vannak a tartályok E85-el. Éjjel, sutyiban hozták, a felmatricázással és az árusítással még kicsit várnak...

SOR6 írta...

A kitiltás azért elég erős. Gondoljunk csak az oldtimerekre. Etanolpárti vagyok de egy klasszikushoz biztosan nem nyúlnék hozzá.

Égő Ákos írta...

Tavaly év végén a benzin ára nagyon lent volt, akkoriban az alkoholos autózás nem hogy olcsóbb hanem drágább volt. Az E85 eladások visszaestek, és az E85 bent rekedt a kutakon. Akik év végén szálltak be az E85 bizniszbe azok többségében nagyot csalódtak. Akik tehették kivárták a változást, de vannak akik egy darabig letettek a dologról, pedig technikailag készen vannak, gyakorlatilag élő szerződésük van, bármikor vehetnének szeszt.

Gyurma73 írta...

jövóre nő a jövedéki adó úgy hogy még drágább lesz a benzin,valószínű tartósan 300 fölött lesz.

feketenap írta...

Igen, én is a múlthéten beszéltem a berhidai Agip kutassal, aki elmondta, hogy LESZ E85. Azt is megmutatta, melyik kútoszlopon lesz, tehát csak idő kérdése. Ha nem lesz sokkal olcsóbb, mint a benzin, mondjuk mint év közben, akár 80-90 Forinttal, én akkor is tölteni fogom, mert nem közömbös számomra az sem, hogy mennyi károsanyagot hagyok hátra ebben az árnyékvilágban.
Ja, és reklámozta nekem a Bioetun készüléket, de mielőtt rátért volna a "részeletkre", felvilágosítottam...

FM2k írta...

mindenütt felment az E85 ára 5-10 forinttal, Érden is már 210, Pesten pedig 214..217.
megkérdeztem, miért is? aszongya a kutas, emelkedett a benzin ára. Igen? és amikor lecsökkent, akkor miért nem ment vissza az etanol ára? hát azt nem tudja. Ja? ok. Januártól elméletileg visszamegy az ára az áfacsökkentés miatt, tehát a régi áraknak kellene visszaállniuk. Meglátjuk. Próbálok optimista lenni :)

tRebroN írta...

@Égő Ákos: Ez tudod azért van így mert nálunk szinte semmi sem úgy működik ahogyan kéne! Az E85 kánaán nem ér fityfenét sem ha mögötte nincsen törvényi vagy rendeleti szabályozás amely rendelkezik a jövedéki adóval. Eleve azt kéne, hogy csak a e85-ben lévő benzint adóztatnám azt is kisebb mértékben mint amúgy a többit.
180 forint körüli ár lenne korrekt jelen helyzetben, de mindenképpen 200 alatt bele kellene kalkulálni az E85-ből származó többletfogyasztást és ennek tudatában gondolkodni, de amíg nálunk bankárok hozzák a törvényeket és hozzá nem értők ülnek döntés hozatali helyeken addig az energia szektorban ne várjunk semmi extrát.

Megjegyzés küldése