BANNER

_

Klimaxoló szeszkazán


Az angol autógyártás már régen klímaxol, pontosabban kiherélték. A Rolls, az Aston Martin, a MINI, a TGV (akartam mondani TVR...) vagy a Jaguar sem angolok már, ami a minőségüknek éppen nem ártott meg, csak az angolok önérzetének.

De nem kell őket eltemetni, a Lotus és az Aston bioetanolos gépei után itt egy új, környezettudatos angol: a Climax. A teljesen hülye név nem először történik meg az autóiparban, a szintén angol Cooper, 1961-es versenyautójára utalnak vele.

Állítólag a fazonhoz is onnan merítettek, de a klasszikus mecsószerű versenyautó és a mai szupersportkocsik irdatlanul széles és lapos formáját viselő Climax között nem sok hasonlóság van a négy keréken és a névtáblán kívül. Egyetlen hangsúlyos retro-eleme a szélvédő hiánya, pontosabban elrejthető szélvédője. Csomagtartója alig van, így a vezetéséhez ajánlott bukósisakot az autó elhagyása után hónalj alá kell csapni.

A Climax tud valamit, ami megkülönbözteti a Lambóktól és Ferrariktól; nem csak benzinnel, hanem bioetanollal is lehet tankolni az alumínium karosszériaelemek takarásában, középre beépített boxermotort. A Subaru 270 lóerős négyhengerese természetesen a hátsó kerekeket hajtja, a gyártó, a Concept Climax Ltd talán nem véletlenül hangsúlyozza vadul a vezetési élményt.

A céget 2005-ben három formatervező alapította, a bioetanol helyét keresve az sportautókban. A Climax Concept 2006-ban készült el, és most szinte változatlan formában kerül gyártásba.

Száz darab gyártását tervezik, az aluminium kaszni mellett szénszálas műanyagelemeket is lehet rendelni az acélból készült csővázra. A környezettudatos alkoholrakéta négy másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 274 km/óra, és olcsó.
A mindenevő, 100.000 Euro körül várható, amivel éppen csak karmolgatja az aktuális szupersportkocsi árlista alját, egy Ferrari California pont kétszer ennyibe kerül.

7 megjegyzés:

Hammer írta...

a Climax egyáltalán nem hülye név, csak a magyar szóhasználatban.
amúgy csúcspontot, tetőpontot (orgazmust) jelent, csak nálunk valamiért ez is elcsesződött.

gatsy írta...

A climax nem olyan rossz név, angolban, többek között, jelentheti az orgazmust is. ;)

Hammer írta...

50 másodperccel lecsúsztam a Climaxról :)

gatsy írta...

:)

Péter Anna írta...

Gondoltam a climax tágabb jelentési körére, akkor konkrétan; a Concept Orgasm az most akkor milyen már? Az nem hülye autónév? :D

Mondjuk a Countach-t az se verné.

GiXXXer írta...

Hunyadi Getz - már nagyszériában a szexelős autónév! :D

George írta...

Lehet, hogy én vagyok hülye, de a TGV az nem francia? Ráadásul vonat? Mondjuk gyorsnak gyors... Meg viszonylag környezetbarát is...

Megjegyzés küldése