BANNER

_

E85 kutak Európában


Közeleg a nyár, aki megteheti indul a világnak. Európa légiforgalmát megbénító izlandi Eyjafjall vulkán hamuja miatt úgy néz ki, már nem kell aggódni, de egy vulkán esetében ki mer biztosat állítani? Sokan az eredetileg repülővel tervezett nyaralást szárazföldi lehetőségekre cserélik, evidens hát az autós túra E85-tel.

A napokban fordultak hozzám olvasók európai lelőhelyek után kutatva. Elsősorban a svéd etanol.nu vagyis a korridor.se E85 keresőjét tudom ajánlani, melynek magyar nyelvű változatát mi fordítottuk. Az adatbázis egyre jobb, most már térképen is megtekinthetjük a kutak elhelyezkedését. Hogy a magyar kúthálózatot ki frissíti, nem tudom, de 104 kutat említenek nálunk, ami első ránézésre jónak tűnik. Egyébként hazai hálózat figyelésére használjuk a holtankoljak.hu E85 keresőjét.

Alkoholos utazás előtt érdemes böngészni a listát, jól lehet szűkíteni országok szerint, sőt navigációnkra is letölthetjük.  Ezen az oldalon kívül egy olvasó küldte a www.best-europe.org-ot, ahol szintén összefoglalták a lehetőségeket. Kicsit nézegettem az európai kutak elhelyezkedését és számukat, így gondoltam, összefoglalom. Nem esküszöm, hogy minden szám jó, de az említett értékek nagyjából irányadóak.

Svédországban kormányrendelet írja elő, hogy minden benzinkúton kell E85-öt is forgalmazni, így a svéd hálózat az 1584 darab E85 töltőállomással verhetetlen. A kilenc millió körüli lakosságot nézve kb. 5700 lakosra jut egy E85 kút az aggastyánokat és a csecsemőket is figyelembe véve. Sajnos igen kevés túra indul ebbe az irányba, így igazából csak az irigykedés marad.

A lista második helyén a franciák állnak kicsivel 300 feletti E85 kúttal. Az ethanol-e85.fr weboldalon részletes listát találunk, és itt is többféle navigációs rendszer alá POI-ba is letölthető a lista.

A dobogó harmadik helyére a németek lépnek. Országszerte nagyjából egyenletes elosztásban 275 kúton tankolhatunk E85-öt. Ezután következünk mi 100 feletti E85 töltőállomással.

A rangsor némileg átíródik, ha a népességre jutó E85 kutak számát nézzük. Magyarország ebből a szempontból a második helyre kerül. Nálunk körülbelül 96000 főre jut egy E85 kút, a franciáknál több mint dupla ennyi emberre (210000) a németeknél pedig triplájára (300000). Nincs mese, Magyarország E85 nagyhatalom.

Ha tovább nézzük az országokat, akkor 48 kúttal a környezettudatosnak gondolt Svájc következik. Az íreknél 35, Hollandiában 26 kút van, ugyanennyi helyen tankolhatunk E85-öt a cseheknél is. Ausztriában 23 töltőállomást találhatunk főleg északon és a keleti országrészeken.


E85 lelőhelyek tekintetében még a norvégok is lenyomják az angolokat 19:16 arányban.  A 16-os számhoz csatlakoznak a spanyolok is. Ukrajnában elvileg hat kúton lehetne tankolni, de ebből 5 Kievben található. A finneknél is hat a kutak száma.

A múltkor valaki mesélte, hogy az olaszoknál sok az E85 kút. Hát az biztos hogy három éve amikor egy FFV Forddal jártunk arra, nem volt egy fia kút sem, sőt az adatbázis szerint is csak egy árva  E85 töltőállomás üzemel Bolzanóban. Mentségükre legyen szólva, hogy náluk az LPG és a CNG is igen erős. CNG tekintetében mi állunk hasonlóképpen, mint az olaszok az etanollal. Két nyilvános CNG kutunk van Szegeden és Győrben, de ez egy más téma. Litvániában a fővárosában, Vilniusban találhatunk egy Statoil  E85-kutat, a letteknél Rigában van egy.

A svéd adatbázis a szlovákoknál is említ egy töltőállomást Ipolyságban. A Slovnaft honlapon szereplő adatok szerint viszont nincs azon a kúton E85. Vagy még bevezető fázisban van, vagy az a helyzet, amit már hallottam, hogy ott csak termelői igazolvánnyal lehet vásárolni E85-öt, ezért nem reklámozzák.  

Mindent összevetve, ha valaki nyugatra, észak-nyugata indul, biztos össze tud hozni egy alkoholos tankolás láncot, de délen inkább a benzinre készüljünk. 

Ha valakinek vannak frissebb adatai, örömmel fogadom, leginkább a szlovák helyzetre lennék kíváncsi.






 

4 megjegyzés:

exphil írta...

ez egy roppant fontos információ az autósok számára, én köszönöm szépen.
viszont az nagy baj, hogy Horvátországról nem lehet szó benne, ami legjobb tudomásom szerint fekete folt a zöld országok között sajnos. elég sokan választják manapság a horvát tengert a magyar helyett és emiatt nagyon jó volna, ha oda sem kéne benzinnel menni...
szóval hajrá horvátok!

FM2k írta...

a hungrana is frissített, ezek szerint már 165! kútnak szállítanak...

más kérdés, hogy az egekbe hajtják az E85 árát, nehogy már megérje...

vértesszőlős: 328 a benzin, 245 az E85.
ez hol versenyképes?

orkester írta...

Ahogy látom Krakkóból már benzinnel kell hazajönnöm.:( Eddig eszembe se jutott, hogy arra nincs E85.

Névtelen írta...

Manapság az E85 324Ft/liter. Úgy emlékezem, mintha egy O.V. monogramú gazember azt ígérte volna, hogy a megújuló energiaforrásokra nem lesz jövedéki adó. Azután ugyanez a szavahihetelen svindler igen gyorsan bevezette. Most pedig a gázosokkal készülnek jól kibabrálni.
Hajrá magyarország? Hajrá Magyarok?

Megjegyzés küldése